De Campagne 'Delen lucht op'

Als je met me praat, kan ik delen hoe het écht met me gaat

In onze samenleving rust er nog steeds een taboe op praten over het thema zelfdoding. Praten hierover is vaak moeilijk en confronterend. Terwijl praten juist het verschil kan maken! Daarom slaan wij samen met Sharepower (linken) de handen in elkaar om het taboe op praten over zelfdoding te doorbreken.

Met de campagne ‘Delen lucht op!’ brengen wij de komende weken het belang van praten over de gedachte over zelfdoding onder de aandacht.  De campagne start op zaterdag 19 november met de lancering van een filmpje uit een reeks van vijf. Tot aan de kerst brengen we vervolgens elke week een filmpje naar buiten met ervaringsverhalen. Ook een professional komt aan het woord.

De campagne ‘Delen lucht op!’ is een samenwerking van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg met Sharepower. Beide zetten we erop in om taboes en vooroordelen in de samenleving te doorbreken. SharePower heeft als doel om de positie van vrouwen in Limburg te versterken. Het Actienetwerk Zelfmoordpreventie zet zich in om het aantal zelfdodingen in Midden-Limburg terug te brengen. 

Filmpje 1: In gesprek met Greet Noorda

In ‘Delen lucht op!’ vertellen ervaringsdeskundigen en een naaste wat hen heeft geholpen in hun eigen herstel. Vragen hoe het echt met iemand gaat, helpt. Delen lucht op! Het zorgt ervoor dat we elkaar begrijpen en het kan een stap zijn naar de juiste hulp.  Vandaag, op de Internationale Dag voor de Nabestaanden van zelfdoding, neemt Greet Noorda ons als eerste mee in haar verhaal. Vier jaar geleden verloor ze haar man Jos door zelfdoding.

Filmpje 2: In gesprek met Angelique

In dit tweede filmpje in onze campagne Delen lucht op! zijn we in gesprek met ervaringswerker Angelique: Door er over te praten, door te vragen en vooral te luisteren, kan ik zelf woorden geven aan wat er in mijn hoofd allemaal rondspookt en kan ik zelf kijken naar oplossingen. Delen lucht op!

Filmpje 3: In gesprek met Danny

Delen lucht op! In dit derde filmpje in de reeks vertelt Danny hoe zijn moeder de drempel naar hulp voor hem wist te verlagen. “Als je diep in de put zit, is hulp vragen moeilijk. Ga met iemand mee, luister naar iemand, kijk naar iemand. Dat maakt het voor de ander gemakkelijker om hulp te vragen.

Filmpje 4: In gesprek met Annemies

In dit vierde filmpje in de reeks geeft Annemies, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, advies over hoe je kunt omgaan met een naaste die aangeeft uit het leven te willen stappen. ‘Het is belangrijk om als naaste dan niet in paniek te raken, hoe moeilijk dat ook is. Geef ruimte, vul niet in en vraag door. Zo krijg je duidelijk of iemand echt uit het leven wil stappen of de wanhoop van de situatie niet meer wil. Soms spelen er zoveel problemen en is het zo’n brei geworden dat iemand in een fuik terecht komt. Op dat moment ziet deze persoon geen uitweg meer om de problemen op te lossen. Als je eerder met iemand in gesprek kunt gaan, dan is er nog perspectief en kun je een uitweg creëren.’

Filmpje 5: In gesprek met Kristin

In het vijfde en laatste filmpje vertelt Kristin wat haar heeft geholpen op weg naar haar herstel. ‘Ga op zoek naar mensen die een luisterend oor bieden en die ruimte bieden om erover te praten. Wees open en eerlijk en durf aan te geven wat je nodig hebt.’ Kristin vond dit bij lotgenoten. ‘Ik voelde me daar op mijn plek. Er was erkenning en heel veel herkenning. Zelfdoding is een zwaar thema waar een taboe op rust. Daar was het taboe op zelfdoding er even af.’

Meer weten?

Wil je meer weten over zelfmoordpreventie, het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg of een van de werkgroepen, neem gerust contact op met ons als projectleiders.

Fien Beijers

Preventiewerker MET ggz | Projectleider Actienetwerk Zelfmoordpreventie ML

Tel: 088-1149494

E-mail: fbeijers@metggz.nl

Mirjam Beelen

Adviseur Publieke gezondheid GGD Limburg Noord | Projectleider Actienetwerk Zelfmoordpreventie ML

Tel: 088 11 91543

E-mail: m.beelen@vrln.nl