6 september 2023
Man in Mind Meetup Limburg
Praten lucht op. Maar liefst 4 op de 10 mensen die suïcide plegen in Nederland, zijn mannen tussen de 40 en 70 jaar. Zij zijn veruit de grootste risicogroep. We vertellen mannen om open te zijn en zich kwetsbaar op te stellen, maar zijn we ook zover om naar hen te luisteren? Op 6 september 2023 organiseren wij de Man in Mind Meetup Limburg: een avond waarop bijzondere verhalen centraal staan van Limburgse mannen die donkere periodes hebben (gekend) en een manier gevonden hebben ermee om te gaan. We gaan met hen en professionals in gesprek. Wat heeft hen geholpen? Hoe praat je erover met je omgeving? En wat kunnen we hiervan leren? Meld je hier aan.
Met in dit programma:
Patrick Lodiers
TV- en radiopresentator en voormalig voorzitter van BNN
Frank Lemmens
Schreef een boek over het doorbreken van het taboe rondom praten over zelfdoding
Maryke Geerdink
Klinisch psycholoog en manager van de afdeling Hulpverlening bij 113 Zelfmoordpreventie
Michèle Ferrière
Wethouder Zorg, Volksgezondheid, Welzijn & Diversiteit in Weert
Danny Thomassen
Kampte jaren met depressie en suïcidale gedachten en helpt nu anderen met zijn verhaal
Stephan Hermsen
Directeur van Provico, het netwerk voor ggz-zorg in de eerste lijn in Noord-Limburg
Geert Janssen
Roermondse gitarist, verloor zijn zoon aan suïcide
Voor wie?
Deze avond is voor iedereen met interesse in de mentale gezondheid van mannen, bijvoorbeeld omdat ze zelf worstelen, hebben geworsteld of iemand in hun omgeving hebben en willen helpen. Verder is het voor (zorg)professionals met interesse in of die werken aan de mentale gezondheid van mannen.
Verhalen van mannen
De Man in Mind Meetup Limburg is een samenwerking tussen het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg en 113 Zelfmoordpreventie. Dit evenement maakt deel uit van een serie regionale Man in Mind Meetups.
Jaarlijks sterven er twee keer zoveel mannen aan zelfdoding als vrouwen. Ook in Limburg. Vooral mannen van middelbare leeftijd (tussen de 40 en de 70) zijn een risicogroep. Tijdens de Man in Mind Meetup Limburg onderzoeken we hoe we ervoor zorgen dat we mannen in een moeilijke periode beter kunnen helpen. Het beeld dat mannen ‘sterk en stoer’ moeten zijn bestaat helaas nog steeds. Wat is ervoor nodig om ervoor te zorgen dat mannen wel open en kwetsbaar kunnen zijn? Hoe zorgen we ervoor dat mannen eerder hulp zoeken in moeilijke periodes en na die stap ook daadwerkelijk de hulp krijgen die ze nodig hebben?
Dit doen we tijdens de Man in Mind Meetup aan de hand van een aantal bijzondere verhalen van Limburgse mannen die donkere periodes kennen of hebben gekend, maar een manier hebben gevonden om daarmee om te gaan. We gaan met hen en professionals in gesprek over wat hen heeft geholpen, hoe je erover praat met je omgeving en welke lessen we hieruit kunnen trekken.
Man in Mind Meetup in Amsterdam
Patrick Lodiers is de moderator van het programma. Hij maakte en presenteerde voor BNN onder andere de programma’s Je zal het maar hebben, Over Mijn Lijk en Leven voor de dood en is voormalig voorzitter van BNN. Daarnaast is hij radiopresentator en presenteert hij De Nieuws BV op NPO Radio 1.
Maryke Geerdink is klinisch psycholoog en manager van de afdeling Hulpverlening bij 113 Zelfmoordpreventie. Zij duidt tijdens de Man in Mind Meetup de cijfers: hoe komt het dat het aantal suïcides onder mannen bijna twee keer zo hoog is als bij vrouwen?
Michèle Ferrière is jaren samen geweest met een partner – en de vader van hun kinderen – die suïcidaal was. Inmiddels zijn ze uit elkaar en is ze wethouder Zorg, Volksgezondheid, Welzijn & Diversiteit in Weert. Tijdens de bijeenkomst vertelt ze haar verhaal en neemt ze ons mee in het perspectief van een naaste.
Danny Thomassen is ervaringswerker bij MET ggz. Hij kampt al van jongs af aan met depressie. Nadat hij als jonge twintiger uitviel in de ICT-sector isoleerde hij zichzelf, verloor het contact met zijn omgeving en werden zijn donkere periodes heftiger. Uiteindelijk gaf zijn moeder hem de zet die hij nodig had om eruit te komen. Hij ontdekte hoe waardevol het is om te praten met mensen die hetzelfde meemaken en besloot hier zijn werk van te maken. Sinds 2015 zet Danny nu zijn verhaal in om anderen met suïcidale gedachten te helpen.
Frank Lemmens verloor een aantal mensen in zijn omgeving aan suïcide en heeft zelf ook last gehad van suïcidale gedachten. Hij schreef het boek ‘Je kleurt je eigen wereld’ over de complexiteit van een vader-zoonrelatie gebaseerd op zijn eigen leven. Hij verloor zijn vader aan suïcide en kreeg later zelf als vader te maken met een aangeboren hartafwijking van zijn zoon. Het boek schreef hij met een missie: het doorbreken van het taboe rondom praten over zelfdoding.
Stephan Hermsen is directeur van Provico, het netwerk voor ggz-zorg in de eerste lijn in Noord-Limburg. Hij kent de zorg niet alleen vanuit het systeem, maar ook als ervaringsdeskundige: hij heeft regelmatig last van donkere gedachten en kreeg de diagnose bipolaire stoornis. Door zijn kennis en ervaring in de zorg heeft hij in overleg met thuis en de POH-GGZ zijn eigen manier gevonden om hiermee om te gaan, anders dan de reguliere weg. Hij groeide op in Zuid-Afrika en leerde daar dat tegenstellingen bij het leven horen. Waardevolle lessen van ervaringsdeskundigen, het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en écht contact met zijn nabije omgeving helpen hem om met zijn donkere periodes om te gaan en zichzelf te accepteren zoals hij is.
Geert Janssen verrijkt de avond muzikaal met gitaarmuziek. Muziek brengt voor hem leven en dood bij elkaar. Hij verloor zijn zoon Juul (die toen 26 jaar was) in de zomer van 2016 als gevolg van suïcide. Op zijn YouTube kanaal plaatst hij regelmatig zelfgemaakte muziekvideo’s ter nagedachtenis aan zijn zoon. Juul geloofde dat hij tot in zijn universum van pap zijn muziek zou kunnen blijven genieten.
Praktische informatie
Datum: woensdag 6 september 2023
Tijd: 19:30u – 21:00u (met aansluitende borrel)
Locatie: ECI Cultuurfabriek
Toegang: gratis, reserveren verplicht via deze link.
Na de reservering ontvangt u een bevestigingsmail met uw deelnamebewijs & routebeschrijving.
.
Let op: aantal plaatsen is beperkt, wees er dus snel bij.
Vragen/opmerkingen? Neem contact op met:
Fien Beijers
Preventiewerker MET ggz | Projectleider Actienetwerk Zelfmoordpreventie ML
Tel: 088-1149494
Email: info@zelfmoordpreventie-ml.nl