Nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom suïcidepreventie in onze regio: hier delen we inspirerende verhalen, belangrijke ontwikkelingen, en onze nieuwste initiatieven.
13 december
🌟 Inspiratie, verbinding en samenwerking! 🌟
12 december hebben we samen een prachtige stap gezet in onze missie om suïcidepreventie naar een hoger niveau te tillen. Tijdens de Actienetwerkbijeenkomst in Heel hebben we niet alleen waardevolle kennis gedeeld, maar vooral elkaar geïnspireerd.
Van interactieve workshops over de inzet van ervaringsdeskundigheid en gatekeepertrainingen tot een diepe duik in netwerkbrede aanpakken bij jongeren – de sessies boden concrete handvatten en nieuwe inzichten. De energie in de zaal was voelbaar; samen staan we sterker in het creëren van hoop, verbinding en verandering.
Dank aan alle sprekers, workshopbegeleiders en deelnemers voor jullie betrokkenheid en openheid. Samen bouwen we aan een samenleving waar niemand er alleen voor staat. 💙
Laten we de inspiratie en verbinding van gisteren voortzetten in onze dagelijkse praktijk. Suïcidiepreventie doe je samen! 💪
6 december
Oproep: Deel jouw verhaal en inspireer anderen!
Heb jij je ooit zorgen gemaakt over iemand en geworsteld met de vraag of je een gesprek over zelfdoding moest aangaan? Maar heb je uiteindelijk toch de stap gezet en daarmee een ander geholpen? Dan zoeken we jou en die ander!
Voor onze campagne “Praten lucht op” willen we een krachtige video maken om te laten zien hoe belangrijk het is om het gesprek over zelfdoding aan te gaan.
We zoeken:
💬 Iemand die eerst twijfelde om het gesprek aan te gaan, maar dit uiteindelijk wel deed.
💬 Iemand die dankzij dat gesprek enorm geholpen is.
In deze video willen we jullie verhalen delen, om anderen te inspireren en te laten zien hoe groot de impact van openheid kan zijn.
🗓 Opnames starten in januari 2025.
Wil jij meedoen of ken je iemand met zo’n bijzonder verhaal?
Stuur ons vóór 20 december 2024 een bericht via info@zelfmoordpreventie-ml.nl.
21 november
Verbind, leer & inspireer!
Suïcidepreventie doe je samen. Maar hoe versterken we elkaar écht in deze missie? Op donderdag 12 december nodigen we je uit voor de Actienetwerkbijeenkomst, waar we samen onderzoeken hoe we onze krachten kunnen bundelen om een groter verschil te maken.
Verwacht een inspirerende middag vol waardevolle inzichten. Het programma bestaat uit een interactief plenair deel en praktische workshops. Of je nu al jarenlang betrokken bent of net begint, dit programma biedt voor ieder wat wils.
Datum: Donderdag 12 december 2024
Tijd: 13.00-17.00u
Locatie: Don Bosco in Heel
Bekijk de workshops op onze website: https://lnkd.in/eRQuxFB5
Of meld je aan via dit formulier: https://lnkd.in/eFZ9FGQw
Samen zorgen we voor hoop, verbinding en verandering. Jij komt toch ook?
7 november
🎉 De winnaars van GemeenteDelers 2024 zijn bekend!
Tijdens het VNG Uitvoeringscongres werden de juryprijzen uitgereikt aan gemeenten met inspirerende projecten voor de samenleving. En hoewel we niet met een prijs naar huis gingen, zijn we ontzettend trots dat Gemeente Weert met ons Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg de finale bereikte!
De reis naar de finale bevestigt dat ons netwerk hard nodig is en gewaardeerd wordt. We blijven ons met hart en ziel inzetten om het taboe op zelfdoding te doorbreken, gatekeepers te trainen in het voeren van het gesprek en samenwerking in onze regio te versterken.
Gefeliciteerd aan alle winnaars en dank aan iedereen die ons steunt in deze belangrijke missie. Zelfmoordpreventie doe je samen!
10 september
Van het donker naar het licht
Met meer dan 70 mensen liepen we vanochtend symbolisch van het donker naar het licht. Iedereen had zo z’n eigen reden: sommigen liepen mee omdat ze iemand verloren aan zelfdoding, anderen omdat ze zelf met donkere gedachten worstelden, weer anderen om steun te geven aan wie het nodig heeft.
Wat vooral bleef hangen, was de verbondenheid en de kracht van het delen. We liepen niet alleen voor onszelf, maar ook voor iedereen die zich nog in het donker bevindt. Door samen te komen en onze verhalen te delen, doorbreken we het zwijgen rondom mentale gezondheid. Het herinnert ons eraan dat er altijd licht is, zelfs in de zwaarste momenten. Laten we blijven praten, luisteren en er voor elkaar zijn – dat is de weg naar meer begrip en een wereld zonder vooroordelen.
Dank aan iedereen die meeliep en aan alle mensen die meehielpen deze Walk into the Light mogelijk te maken.
3 september
"... ga praten. Maakt niet uit met wie. Zoek iemand. Het lucht op. En voor de ander geldt: luister zonder meteen te oordelen...”
Vandaag in De Limburger vertelt Kimberley Verwoert uit Roermond openhartig over haar strijd tegen depressies en zelfverwonding. Door haar verhaal te delen, hoopt ze andere jongeren te inspireren om ook hun mentale klachten bespreekbaar te maken.
Dit sluit mooi aan bij de expo ‘Open over Depressiviteit’, die deze week van start gaat in Echt en als doel heeft het taboe rondom dit thema te doorbreken.
Deze buitententoonstelling is ontstaan in samenwerking met Stichting Open mind en Gemeente Echt – Susteren. Morgen zal in het Stadhoes op de Plats in Echt wethouder Inge Minkenberg de tentoonstelling openen.
Lees hier het interview met Kimberley.
10 juli 2024
Finaleplaats landelijke competitie GemeenteDelers
Feestelijk nieuws 🎉 We staan in de finale van de landelijke competitie GemeenteDelers 2024!!!
GemeenteDelers verzamelt waardevolle initiatieven die gemeenten helpen beter te werken in verschillende gebieden, zoals de leefomgeving en samenleving.
Van de 64 inzendingen staan, na verschillende rondes, 12 initiatieven in de finale. We zijn als Actienetwerk finalist in de categorie ‘Inclusieve samenleving-Bestaanszekerheid’. Tijdens het VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) Uitvoeringscongres op 7 november 2024 is de feestelijke bekendmaking en prijsuitreiking!
In de tussentijd gaan wij ons voorbereiden op onze presentatie aan de jury. Dank aan iedereen die bijdroeg om een plekje in de finale te bemachtigen.
Bekijk hier alle finalisten.
28 mei 2024
Wat moet je doen als iemand aan zelfmoord denkt? ‘Praten over zelfdoding brengt iemand niet op ideeën’
‘Laten we eerlijk zijn: welke docent, collega, ambtenaar of buurvrouw durft op zijn of haar instinct af te gaan en zomaar aan die ander te vragen of hij of zij soms aan zelfdoding denkt?’
Verslaggeefster Angela janssens volgde onze Suïcide Preventie Training en schreef er een artikel over in De Limburger: ‘Wat moet je doen als iemand aan zelfmoord denkt? ‘Praten over zelfdoding brengt iemand niet op ideeën’’
‘Het gevoel ‘hier moet ik iets mee’ is meestal juist’, stellen de cursusleiders tijdens de eerste bijeenkomst. ‘Vertrouw dat gevoel. Praten over zelfdoding brengt iemand heus niet op ideeën. Herken je signalen als roekeloos gedrag, mensen die ineens wilde feesten geven, zich juist terugtrekken of dingen weggeven? Stel dan de vraag. En daarna: luister. Luisteren. Niet oordelen. Niet meteen duizend-en-een oplossingen voor problemen aandragen.’
Lees het hele artikel via deze link.
6 mei 2024
'Nieuwe alliantie wil zelfdoding uit taboesfeer halen'
Journaliste Angela janssens schreef een artikel voor de Limburger over het belang van de tot standkoming van de Alliantie Zelfmoordpreventie Noord- en Midden-Limburg.
Onze regisseur Fien Beijers legt in het artikel uit dat de alliantie ervoor wil zorgen dat niemand meer eenzaam en radeloos sterft door zelfdoding. 60% van de mensen die worstelen met suïcidale gedachten, zoekt nooit hulp. En dat moet snel veranderen.
Daarnaast sprak de journaliste ervaringsdeskundige Linda Kuiper. Zij benadrukt het belang van vertrouwen op je gevoel: hier moet ik iets mee. ‘Intuïtie die zegt dat iemand aan zelfdoding denkt, faalt zelden.’
7 februari 2024
'Limburg voorbeeld op gebied van zelfmoordpreventie'
De overheid zou er, via een nieuwe wet, toe verplicht moeten worden om zelfdodingen te voorkomen. In dit wetsvoorstel staat dat 113 Zelfmoordpreventie altijd gratis moet blijven. Ook moeten gemeenten structureel geld krijgen voor preventiemaatregelen, zoals hekken langs het spoor op plekken waar mensen vaak zelfmoordpogingen doen.
Onze regisseur Fien Beijers werd gisteren geïnterviewd over het belang van deze wet. In dit interview geeft ze aan dat als deze landelijke ondersteuning er komt, dit enorme impuls zal geven aan suïcidepreventie in ons land.
Bekijk het interview door L1 Nieuws via deze link.
7 februari 2024
Planning voorjaar 2024 van de training Suïcidepreventie én de scholing Less Depress
De planning voor het voorjaar 2024 van de training Suïcidepreventie én de scholing Less Depress is bekend.
De Afdeling Preventie van Vincent van Gogh zal vanaf nu beide trainingen gaan verzorgen. Meer informatie over deze trainingen en de startdata vind je hieronder.
Vragen en aanmelden voor zowel de training suïcidepreventie als de scholing Less Depress kan via vvgpreventie@vigogroep.nl
- Training Suïcidepreventie
Deze Training Suïcidepreventie van 113 zelfmoordpreventie is bedoeld voor vrijwilligers en professionals die met volwassenen in contact komen (zoals in de zorg, het sociaal-economisch domein, maar ook de vervoersector, gemeenten, enz.)
Onderwerpen aan bod komen zijn:
– Omgaan met signalen van suïcidaliteit of een vermoeden daarvan.
– Bespreekbaar maken van de suïcidale gedachten.
– Verantwoord en gefaseerd doorvragen en wat is daarin de grens?
– Hoe je kan doorverwijzen naar professionele hulp?
Datum van de eerstvolgende trainingen:
Dinsdag 27 februari van 13.00-17.00 uur in Roermond
Dinsdag 21 mei van 13.00-17.00u in Weert
- De scholing Less Depress
De scholing Less Depress van de afdeling Preventie van Vincent van Gogh is bedoeld voor vrijwilligers en professionals die met jeugdigen in contact komen (zoals onderwijspersoneel, jongerenwerkers, jeugd- en gezinswerkers, jongerencoaches, enz.).
De volgende onderwerpen komen aan bod:
– Emotionele schommelingen in de puberteit en het verschil tussen dipje en depressie.
– Hoe herken je suïcidaliteit en wat zijn de risicofactoren?
– Het bespreekbaar maken van depressieve gevoelens en doorvragen op suïcidale gedachten.
– Hoe kan je doorverwijzen naar professionele hulp?
– Betrekken van de ouders.
De scholing Less Depress wordt gegeven in 2 bijeenkomsten van 2 uur. Het is van belang dat de deelnemers die zich aanmelden beide data beschikbaar zijn.
Datum van de eerstvolgende scholing:
Donderdag 7 maart én donderdag 21 maart van 15.00-17.00uur in Weert.
Dinsdag 18 juni én maandag 24 juni van 15.00-17.00u in Roermond
6 februari 2024
Informatiebijeenkomst: 'Hoe om te gaan met suïcidale uitspraken van jongeren'
Stichting MET ggz organiseert op 7 maart van 19.00 uur tot 20.30 uur een informatieavond ‘Luisteren en verdragen: Hoe om te gaan met suïcidale uitspraken van jongeren’
Tijdens deze avond wordt besproken hoe je omgaat met uitspraken als “Ik wil niet meer” of “Op deze manier zie ik het niet meer zitten”. Aanmelden kan via deze link.
Meer informatie vind je in dit document.
1 februari 2024
Bijeenkomst Financiële problemen en zelfmoord(preventie)
Onze regisseur Fien Beijers leverde een bijdrage aan het webinar ‘Landelijke Agenda Suïcidepreventie’. Samen met Sanne Leenen van 113 zelfmoorpdreventie verzorgde ze de workshop ‘Een lokaal Actienetwerk, een vliegende start’. Fien vertelde de deelnemers over de stappen die er gezet zijn om het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg op te zetten.
Ook deelde ze de mooie resultaten die behaald werden in de afgelopen twee jaar. We zijn ontzettend trots dat we als voorbeeld mogen dienen voor de rest van Nederland!
12 januari 2024
Bijeenkomst Financiële problemen en zelfmoord(preventie)
We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst die we vanmiddag samen met Burgerkracht De Pijler hebben georganiseerd over het thema Financiële problemen en zelfmoord(preventie).
Nadja Jungmann, lector ‘Schulden en Incasso’ bij Hogeschool Utrecht en bijzonder hoogleraar bijzondere aspecten van het privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam, gaf een lezing over dit thema. Ze maakte duidelijk hoe groot de samenhang is tussen bestaansonzekerheid en zelfmoordpreventie. Bij financiële problemen hebben mensen 2x zo vaak suïcidale gedachten. En mensen die schulden hebben (gehad), hebben 2,5x zo grote kans om te overlijden aan suïcide. Belangrijk dus om het taboe op het hebben van schulden te doorbreken en de bestaanszekerheid van mensen te vergroten.
Daarnaast markeerde deze bijeenkomst de officiële afsluiting van de projectfase van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg. Met trots hebben we laten zien wat er in de afgelopen twee jaar is bereikt.
De projectfase is voorbij maar we stoppen niet. We gaan als Actienetwerk door als onderdeel van de Regionale Alliantie Zelfmoordpreventie Noord- en Midden-Limburg. Inmiddels hebben zich al 40 organisaties bij de Alliantie aangesloten. Samen gaan we verder om het taboe op zelfdoding te doorbreken, gatekeepers te trainen, risicogroepen actief te benaderen en ketenzorg te organiseren. Want zelfmoordpreventie doen we samen!
Tijdens de bijeenkomst deelde Marcello als ervaringsdeskundige zijn eigen verhaal. Na veel moeilijkheden in zijn jeugd verloor hij bijna het perspectief op leven maar wist hij ook met hulp van een ervaringswerker op te krabbelen en zijn leven weer op de rit te krijgen. Dit maakte weer eens goed duidelijk: schulden en suïcidale gedachten, het kan ons allemaal overkomen.
Belangrijk advies: Oordeel niet maar zie en sta open voor de wanhoop van de ander. Stel de vraag: Hoe gaat het nu met jou? En maak contact met de hoop. Dit is iets wat we allemaal kunnen doen.
14 december 2023
Speciale uitzending over zelfmoordpreventie bij mannen
Gisteravond stond de speciale uitzending van de L1-talkshow AvondGasten in het teken staat van zelfmoordpreventie bij mannen van middelbare leeftijd.
Presentator Jolien Linssen ging in gesprek met Julie Verschure, die ruim vijf jaar geleden haar vader verloor door zelfdoding. Ook Stephan Hermsen was te gast, die zelf met donkere periodes kampt en daarmee heeft leren leven.
Verder aan tafel Marcel van Kanten van 113 Zelfmoordpreventie.
Je kunt de uitzending terugkijken via deze link.
1 december 2023
Financiële problemen en zelfmoord(preventie)
Hoe kunnen financiële problemen ons dagelijks leven en mentale gezondheid beïnvloeden? Op donderdag 11 januari 2024, van 15.00 tot 17.00 uur, organiseert Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg samen met Burgerkracht De Pijler een bijeenkomst over het thema Financiële problemen en zelfmoord(preventie).
Nadja Jungmann, projectleider van ‘Signaleren van suïcidaliteit bij mensen met geldzorgen’ zal een lezing geven over dit thema. Zij is lector ‘Schulden en Incasso’ bij Hogeschool Utrecht en bijzonder hoogleraar bijzondere aspecten van het privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Ze onderzoekt hoe financiële problematiek ons dagelijks leven beïnvloedt en hoe armoede en schuldenproblematiek ontregelend kunnen werken.
Daarnaast markeert deze bijeenkomst de officiële afsluiting van de pilotfase van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg. Tijdens deze afsluiting wordt besproken wat er de afgelopen twee jaar is bereikt en welke stappen er in de toekomst worden genomen.
Ben jij erbij? Er zijn een maximum aan het aantal plaatsen beschikbaar.
Meld je snel aan via deze link.
Donderdag 11 januari 2024 van 15.00 tot 17.00 uur
Tuinzaal Stadhuis Roermond
Markt 31, 6041 EE Roermond
28 november 2023
Een goed gesprek begint met iemand echt zien.
Dat is de tekst die op de plaquette staat van 113 Zelfmoordpreventie die inmiddels al op verschillende suïcidepreventiebankjes is bevestigd in Limburg. Hiermee wil 113 mensen met gedachten aan zelfdoding stimuleren om het gesprek over zelfmoordgedachten aan te gaan.
Ook Laurentius Ziekenhuis Roermond vindt suïcidepreventie een belangrijk thema. Daarom is de plaquette inmiddels ook bevestigd in Laurentius.
Zelfmoordpreventie doen we samen!
9 november 2023
Save the date: Pijlerlezing ‘Financiële problemen en zelfmoord(preventie)’
Op donderdag 11 januari 2024 van 15.00 – 17.00 uur organiseert het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg samen met Burgerkracht De Pijler een bijeenkomst rondom het thema financiële problemen en zelfmoord(preventie). De bijeenkomst zal plaatsvinden in Midden-Limburg.
Nadja Jungmann houdt een lezing over het thema Financiële problemen en zelfmoord(preventie). Nadja is lector ‘Schulden en Incasso’ bij Hogeschool Utrecht en bijzonder hoogleraar bijzondere aspecten van het privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Zij houdt zich bezig met de vraag hoe financiële problematiek ons dagelijks leven beïnvloedt en hoe armoede en schuldenproblematiek ontregeld kunnen worden.
Daarnaast markeren we de officiële afsluiting van de pilotfase van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg. Wat hebben we bereikt in de afgelopen twee jaar en hoe gaan we verder?
Zet 11 januari alvast in je agenda! Binnenkort volgt hier de officiële uitnodiging met meer informatie.
9 oktober 2023
Aftermovie Man in Mind Meetup Limburg
De afgelopen weken hebben we mooie feedback gekregen op onze Man in Mind Meetup Limburg, die we in september samen met 113 Zelfmoordpreventie hebben georganiseerd.
Veel deelnemers vonden het een waardevolle bijeenkomst, dankzij de krachtige en ontroerende verhalen van ervaringsdeskundigen en naasten Danny Thomassen, Stephan Hermsen, Frank Lemmens en Michèle Ferrière. We kregen ook veel positieve reacties op de muziek die werd verzorgd door de nabestaanden Geert Janssen en Dani Van Velthoven. We zijn natuurlijk heel blij met deze feedback.👍
Wil jij ook terugblikken op de Man in Mind Meetup Limburg? Bekijk dan hier onze aftermovie.
5 september 2023
Hoe meer ik erover sprak, hoe meer ruimte ik kreeg
Aan het woord is Kevin Janssen. Door misbruik in zijn jeugd kampte hij lange tijd met donkere gedachten. Inmiddels heeft Kevin geleerd om over zijn gevoelens te praten en zichzelf te accepteren. ‘Om misbruik tegen te gaan is het belangrijk dat we niet meer wegkijken maar het gesprek in alle openheid voeren, hoe moeilijk en pijnlijk dat vaak ook is.’ In zijn ontroerende en krachtige verhaal neemt Kevin ons mee in wat hem heeft geholpen in zijn weg naar herstel.
Het interview met Kevin maakt deel uit van onze campagne om mannen aan te sporen om te praten over hun gevoelens en problemen. Het aantal suïcides is onder mannen twee keer zo hoog dan onder de vrouwen. Dit heeft waarschijnlijk ermee te maken dat mannen niet of moeilijker praten over hun emoties.
Lees het interview met Kevin via deze link.
31 augustus 2023
Jan Mokkestorm prijs
Op 7 september aanstaande, in de Wereld Suïcide Preventie Week, wordt de Jan Mokkestorm prijs uitgereikt door 113 Zelfmoordpreventie: een aanmoedigingsprijs voor een praktijkvoorbeeld dat heeft bijgedragen aan het terugdringen van zelfdoding in Nederland.
Met trots kunnen we laten weten dat we als Actienetwerk Zelfmoordpreventie ML tot de voorlaatste ronde zijn gekomen met 6 genomineerden. Volgens de jury is onze nominatie te danken aan de netwerkfunctie die sterk terug te vinden is in onze visie en aanpak.
Uit de 6 genomineerden is inmiddels een top 3 geselecteerd waar we helaas niet bijhoren. Maar we zijn trots op het behaalde resultaat dat een erkenning is voor ons netwerk.
We wensen de deelnemers in de laatste ronde veel succes!
30 augustus 2023
Suicidepreventie en schuldenproblematiek
Op maandag 4 september van 15.00-16.00 organiseert 113 Zelfmoordpreventie een (gratis) webinar over suïcidepreventie en schuldenproblematiek.
De opzet is om vanuit het gesprek met 2 ervaringsdeskundigen, 2 professionals en vanuit onderzoek van 113 meer kennis op te doen.
Aanmelden is nog mogelijk via deze link.
6 juli 2023
In gesprek met Marina
In Delen lucht op! zijn we in gesprek met Marina, overlever van suïcide en ervaringsdeler. Zij zet zich in om openheid te creëren over zelfdoding.
‘Het is belangrijk dat wanneer je ergens mee zit en je denkt dat je er alleen mee loopt, om een veilige omgeving te zoeken waarin je over je gedachten kunt praten. Erover durven praten geeft openheid. Het zorgt ervoor dat je je gedachten een plekje kunt geven en je kunt er weer anders naar leren kijken.’
12 juni 2023
In gesprek met Myranda
Enige tijd geleden waren wij in gesprek met Myranda die haar broer verloor als gevolg van zelfdoding. Ze was bereid met ons te delen wat haar heeft geholpen. Het is een mooi en ontroerend gesprek geworden. ‘Ik ben heel veel gaan praten, met collega’s, vrienden en familie. Ik ben ook zelf veel het gesprek aangegaan waardoor de drempel bij hen lager lag om aan mij te vragen hoe het gaat.’
25 mei 2023
In gesprek met Linda
In onze campagne ‘Delen lucht op!’ deelt Linda, ervaringsdeskundige, haar ervaringen. ‘Als een ander kan verdragen wat ik aan het delen ben, dus niet met oplossingen komt, niet in de paniek schiet en niet het overzicht verliest, dan durf ik te delen en kan het voor mij heel veel ruimte geven en opluchten.’
23 mei 2023
Confronterende cijfers van CBS rondom zelfdoding in het afgelopen jaar
Rekening houdend met de bevolkingsgroei en de vergrijzing blijft het aantal zelfdodingen per 1.000 inwoners sinds 2018 stabiel. Zelfdoding is echter de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tot 30 jaar.
Alleen samen maken we het verschil. Want zelfmoordpreventie doen we samen!
Vermoed je dat het niet goed met iemand gaat? Begin het gesprek. Dat is spannend maar iedereen kan het leren. Via de website van 113 Zelfmoordpreventie kun je de gratis online training volgen op www.vraagmaar.nl
Via 113 kun je ook 24/7 anoniem praten over zelfdoding. Chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
22 mei 2023
Kom je ook naar de theatervoorstelling ‘Ik blijf bij je’?
Geïnteresseerd?
De theatervoorstelling ‘Ik blijf bij je’ wordt aangeboden door het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg in samenwerking met Toneelgroep Maastricht en ECI cultuurfabriek in Roermond.
1 mei 2023
In gesprek met Sjannie
Onze campagne Delen lucht op! gaat door. In de komende maanden posten we weer vier nieuwe filmpjes waarin ervaringsdeskundigen en naasten vertellen wat hen heeft geholpen in hun weg naar herstel. Deze keer zijn we in gesprek met Sjannie. In 2020 koos de vader van haar kinderen voor zijn dood.
‘Nu ik 2,5 jaar verder ben, heb ik gemerkt dat het vooral belangrijk is om te kijken naar jezelf. Je krijgt veel goed bedoelde adviezen die ik met dank heb aangenomen. Maar het gaat erom: Wat heb ik en mijn gezin nodig? Voor ons is dat rust, even geen verplichtingen. Niet alles moet.’
20 april 2023
Als het echt misgaat, heb ik een vangnet
Twee weken geleden zijn wij gestart met onze campagne om mannen aan te sporen om te praten over hun gevoelens en problemen. Het aantal fatale suïcides is onder mannen twee keer zo hoog dan onder de vrouwen. Dit heeft waarschijnlijk ermee te maken dat mannen niet of moeilijker praten over hun emoties.
In het eerste interview vertelde Abbie Chalgoum, hoe delen hem heeft geholpen in zijn weg naar herstel.
In het tweede interview in deze reeks zijn we in gesprek met Stephan Hermsen, directeur van Provico.
‘Ik heb regelmatig donkere periodes. Ze horen bij wie ik ben. Maar inmiddels weet ik hoe ik ermee om moet gaan. Ik ben niet meer bezig met me niet slecht te voelen maar accepteer nu dat het zo is en praat erover. Praten over iets wat moeilijk is en misschien niet zomaar valt op te lossen, is lastig. Wees eerlijk als het niet goed met je gaat. Maak het bespreekbaar.’
Klik hier om het interview te downloaden.
6 april 2023
We moeten leren praten!
Jaarlijks sterven er twee keer zoveel mannen aan zelfdoding dan vrouwen. Vrouwen praten over het algemeen gemakkelijker over hun zorgen en gevoelens. Praten helpt. Delen lucht op. Daarom starten we vandaag een campagne waarmee we mannen willen aansporen om te praten over hun gevoelens en problemen.
In het eerste interview vertelt Abbie Chalgoum, auteur van het boek ‘Ik blijf bij je’, zijn verhaal. Op 32-jarige leeftijd deed hij een poging om uit het leven te stappen waaraan hij ternauwernood ontsnapte. ‘Ik wilde niet dood maar wist niet meer hoe ik moest leven.’ Inmiddels heeft hij het tot zijn missie gemaakt om het taboe op zelfmoord te doorbreken en mensen aan te zetten om te praten.
‘Ik wil laten zien dat iedereen de stap kan zetten. Vind iemand met wie je kunt praten. Voor veel mensen, ook met name mannen, is het moeilijk om kwetsbaar te zijn. Maar het is juist heel sterk als je dat doet.’
Klik hier om het interview te downloaden.
13 maart 2023
Routekaart Zelfmoordpreventie
Het Actienetwerk Zelfmoordpreventie ML heeft een ‘routekaart’ gemaakt ‘Hoe help je iemand die aan zelfmoord denkt?’. Deze routekaart ondersteunt professionals en vrijwilligers in het contact met mensen die mogelijk gedachten hebben aan zelfdoding.
Op de voorkant worden de stappen van de ‘route’ toegelicht: ‘herken de signalen’, ‘stel dé vraag’, ‘luister, toon begrip en vraag door’ én ‘zoek samen hulp’.
Op de achterkant staan do’s en don’ts in gesprek, voorbeeld vragen en informatie over instanties die kunnen helpen.
Klik hier om de routekaart te downloaden.
Wil je de routekaart gedrukt ontvangen. Neem contact op met fbeijers@metggz.nl
23 januari 2023
Netwerkbijeenkomst: 2 maart
Hoe zet jij je in voor zelfmoordpreventie? En hoe kunnen we elkaar als samenwerkingspartners hierin versterken?
Dat is het thema van onze netwerkbijeenkomst op donderdag 2 maart aanstaande. Het programma is informatief en vooral interactief en wordt op een leuke en verrassende manier ondersteund door het Helder Theater. Aan het einde van de bijeenkomst verwachten we dat iedere deelnemer kan zeggen: Samen maken we ons sterk voor zelfmoordpreventie in Midden-Limburg. Ik doe mee!
Jij bent er toch ook bij?
Praktische informatie:
Donderdag 2 maart
Het college Weert, Parklaan 1A, 6006 NT Weert
16.00 – 19.30 uur: inloop vanaf 15.30 uur.
29 november 2022
In gesprek met Angelique
In dit tweede filmpje in onze campagne Delen lucht op! zijn we in gesprek met ervaringswerker Angelique: Door er over te praten, door te vragen en vooral te luisteren, kan ik zelf woorden geven aan wat er in mijn hoofd allemaal rondspookt en kan ik zelf kijken naar oplossingen. Delen lucht op!
19 november 2022
Campagne 'Delen lucht op' van start
Als je met me praat, kan ik delen hoe het écht met me gaat
In onze samenleving rust er nog steeds een taboe op praten over het thema zelfdoding. Praten hierover is vaak moeilijk en confronterend. Terwijl praten juist het verschil kan maken! Daarom slaan wij samen met Sharepower (linken) de handen in elkaar om het taboe op praten over zelfdoding te doorbreken.
Met de campagne ‘Delen lucht op!’ brengen wij de komende weken het belang van praten over de gedachte over zelfdoding onder de aandacht. De campagne start op zaterdag 19 november met de lancering van een filmpje uit een reeks van vijf. Tot aan de kerst brengen we vervolgens elke week een filmpje naar buiten met ervaringsverhalen. Ook een professional komt aan het woord.
In ‘Delen lucht op!’ vertellen ervaringsdeskundigen en een naaste wat hen heeft geholpen in hun eigen herstel. Vragen hoe het echt met iemand gaat, helpt. Delen lucht op! Het zorgt ervoor dat we elkaar begrijpen en het kan een stap zijn naar de juiste hulp. Vandaag, op de Internationale Dag voor de Nabestaanden van zelfdoding, neemt Greet Noorda ons als eerste mee in haar verhaal. Vier jaar geleden verloor ze haar man Jos door zelfdoding.
De campagne ‘Delen lucht op!’ is een samenwerking van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg met Sharepower. Beide zetten we erop in om taboes en vooroordelen in de samenleving te doorbreken. SharePower heeft als doel om de positie van vrouwen in Limburg te versterken. Het Actienetwerk Zelfmoordpreventie zet zich in om het aantal zelfdodingen in Midden-Limburg terug te brengen.
30 september 2022
Een mooie terugblik
13 september 2022
Bestel onze poster 'Praten lucht op!'
Tijdens onze roadtrip afgelopen week deelden we op verschillende locaties onze posters uit. Vanaf nu zijn ze ook te bestellen voor uw locatie! Dat kan heel eenvoudig door even een mailtje te sturen naar: Fien Beijers, fbeijers@metggz.nl
8 september 2022
Roadtrip Roermond
Na Weert was Roermond aan de beurt. Ook hier onthulde twee ervaringsdeskundige samen met de wethouder Marianne Smitsmans een suicidepreventie-bankje.
Vervolgens gingen we ook hier de fiets op om aandacht te vragen voor dit belangrijke thema. Ook de landelijke Roadtrip ‘Suicidepreventie’ van 113 online sloot hierbij aan.
Onze eerste stop was het Laurentius ziekenhuis waar een intentieverklaring getekend werd om onderdeel te worden van het 113 netwerk ziekenhuizen.
Verder ging de tocht langs de Voedselbank, Sportservice Roermond en JSP+, waar rustig nagepraat kon worden.
Zowel 1Limburg als L1 besteedde aandacht aan ons initiatief. Bekijk de links voor beide items:
1Limburg: ‘Roermond staat stil bij Wereld Suicidepreventiedag’
7 september 2022
Roadtrip Weert
Vandaag waren we in Weert om aandacht te vragen voor zelfmoordpreventie. Wethouder Ferriere voerde het gesprek met twee ervaringsdeskundigen over het belang van praten over dit onderwerp. Vervolgens onthulden ze samen een suicidepreventie-bankje van de 1KZ1EJ3-campagne van 113 online. Op het bankje bevindt zich een plaquette met de tekst: ‘Een goede gesprek begint met iemand écht zien.’ Ook staat op de plaque een QR code die leidt naar de campagnepagina waar je een gratis een korte online training kunt doen om te leren hoe het gesprek over zelfdoding te voeren.
Vervolgens begonnen we aan onze fietstocht door de stad. De politie van Weert sloot met een grote groep aan. We bezochten verschillende locaties in Weert en deelden informatiepakketten uit.
Het werd een mooi, verbindende dag waarop kwetsbare gesprekken plaatsvonden.
Weert de Gekste maakte een mooi item over ons initiatief. Bekijk hier de video:
Weert de Gekste: ‘1KZ1EJ3-bankje in Weert moet praten over zelfdoding stimuleren’
15 augustus 2022
Start met praten!
Twee weken geleden hebben wij als Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg onze eigen kanalen geintroduceerd: een Linkedin-, Facebook- en webpagina. Met trots zien we dat het bereik op onze pagina’s groeit. In twee weken hebben we alleen al op Linkedin meer dan 220 volgers erbij gekregen. Ook ons logo en kleurgebruik geven veel positieve reacties. Leuk om te vermelden dat onze huisstijl en pagina’s zijn ontworpen door ervaringsdeskundige Mirte Sonntag van Studio Zondag. Vanuit haar ervaring en kennis met het thema Zelfdoding geeft zij ons waardevolle input waardoor we onze communicatie nog gerichter kunnen inzetten. Maak kennis met Mirte Sonntag en haar drive om met ons mee te denken en te doen.
‘Sinds een aantal jaren zet ik mij actief in voor een meer gelijkwaardige maatschappij waarbinnen iedereen mee mag doen, ook mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit deed ik als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma en als hoofdredacteur van Tzitzo magazine.
Er bestaat veel onwetendheid en er zijn veel misvattingen over mentale gezondheid, net als over suïcide. Dat zorgt ervoor dat veel mensen zich schamen voor hun mentale problemen en zeker voor hun suïcidale gedachten. Dat leidt er weer toe dat ze er niet over durven te praten.
Toch is dat praten nu net wat levensreddend kan zijn en daar zijn anderen bij nodig. Daarom ook mijn uitnodiging aan iedereen: laten we wat meer naar elkaar omkijken, laten we weer delen hoe het écht met ons gaat. Stop met oordelen, start met praten! Maak vandaag het verschil.’
7 en 8 september fietsen we samen door Weert en Roermond om meer aandacht te vragen voor zelfmoordpreventie. Ik fiets mee! Jij ook? Hoe meer mensen hoe groter de impact! Meld je aan via communicatie@metggz.nl
3 augustus 2022
Fiets mee! Samen tegen suicide.
Op 10 september vindt de Wereld Suïcidepreventiedag plaats. Dit jaar gaan we in de week voorafgaand verschillende activiteiten organiseren om aandacht te vragen voor zelfmoordpreventie. Onze activiteiten richten zich met name op mannen van middelbare leeftijd, aangezien zij de grootste risicogroep vertegenwoordigen.
Zowel in Weert als in Roermond gaan we een suïcidepreventie-bankje onthullen met behulp van de wethouder en een ervaringsdeskundige. Aansluitend gaan we in Weert en in Roermond met zoveel mogelijk betrokkenen (ervaringsdeskundigen, naasten, vrijwilligers en professionals) fietsen langs plekken waar mannen van middelbare leeftijd komen. Doe je mee? Meld je aan via communicatie@metggz.nl
2 augustus 2022
Het belang van praten!
Een treffend filmpje dat het belang van praten en delen laat zien. Een filmpje dat echt raakt.
UFC fighter Paddy Pimblet: “I”d rather have a mate cry on my shoulder, than go to his funeral next week…. so men, start talking”
Paddy ’the Baddy’
1 augustus 2022
Onthulling 'suicidepreventie-bankje'
In het kader van de Wereld Suicide Preventie Dag op 10 september start 113 in de week voorafgaand een landelijke campagne. Ook wij sluiten als Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg hierbij aan. Samen met gemeente Weert en Roermond adopteren we een bankje om het gesprek te voeren over het belang van praten over zelfmoord en het taboe te doorbreken. Ook gaan we fietsen in Weert en in Roermond langs vindplekken van mannen van middelbare leeftijd, een belangrijke risicogroep als het gaat om zelfmoord(gedachten). Volg ons. Meer informatie volgt op korte termijn.