Verbind, leer & inspireer!
Suïcidepreventie doe je samen. Maar hoe versterken we elkaar écht in deze missie? Op donderdag 12 december nodigen we je uit voor de Actienetwerkbijeenkomst, waar we samen onderzoeken hoe we onze krachten kunnen bundelen om een groter verschil te maken.
Verwacht een inspirerende middag vol waardevolle inzichten. Het programma bestaat uit een interactief plenair deel en praktische workshops. Of je nu al jarenlang betrokken bent of net begint, dit programma biedt voor ieder wat wils.
Datum: Donderdag 12 december 2024
Tijd: 13.00-17.00u
Locatie: Don Bosco
Monseigneur Savelbergweg 100
6097 AE Heel
Meld je vandaag nog aan via onderstaande aanmeldbutton.
Deelname is gratis*!
Hieronder vind je een overzicht van de workshops.
Geef bij inschrijving 2 voorkeuren voor workshops op en een 3e als reserve voor het geval een van uw eerste keuzes vol zit. De organisatie houdt rekening met je voorkeuren, maar kan niet garanderen dat je beide voorkeursworkshops krijgt toegewezen.
Samen zorgen we voor hoop, verbinding en verandering. Meld je meteen aan via deze knop:
Overzicht workshops:
Workshop 1: ‘Beoordeling suïcidaliteit door de crisisdienst’
Door: José van Goch, Verpleegkundig Specialist i.o./ Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij de crisisdienst van MET ggz
In de wereld van geestelijke gezondheidszorg speelt de beoordeling van suïcidaal gedrag een cruciale rol. Hoe bepalen professionals de ernst van een situatie en de snelheid van benodigde hulp? Dit proces, bekend als triage, is essentieel voor effectieve suïcidepreventie. Tijdens deze workshop “Beoordeling Suïcidaliteit door de Crisisdienst” duiken we dieper in dit onderwerp. Hoe verloopt het onderzoek naar suïcidaal gedrag? Welke aandachtspunten spelen een rol? Hoe verloopt het contact en samenwerking met cliënten, naasten en netwerkpartners?
Tijdens onze workshop gaan we dieper in op deze vragen en het werk van de crisisdienst.
Workshop 2: Waarde van de inzet van Ervaringsdeskundigheid bij Suïcidepreventie
Door: Danny Thomassen en Martine van de Laar, ervaringsdeskundigen bij Herstelacademie Roermond
In deze workshop verkennen we samen de waarde van ervaringsdeskundigheid bij het aanpakken van suïcidale gedachten en gedragingen. Hoe kunnen ervaringsdeskundigen, met een solide basiskennis en inzicht in het herstelproces, als waardevolle bronnen van hoop en herstel dienen?
In de wereld van suïcidaliteit wordt de waarde van ervaringskennis nog vaak over het hoofd gezien. Maar wat als die ervaring juist de sleutel is tot begrip, empathie en effectieve ondersteuning? We doorbreken de misvattingen en laten zien dat een ervaringsdeskundige veel meer is dan alleen een voormalige cliënt met een gedeelde kwetsbaarheid.
Sluit aan en ontdek hoe ervaringen krachtige instrumenten voor preventie en herstel kunnen worden.
Workshop 3: ‘In’s en outs over de Gatekeepertraining Suïcidepreventie’
Door: Anita Boom en An Brusten, afdeling Preventie Vincent van Gogh
In je werk, maar ook privé, kun je mensen ontmoeten die (mogelijk) suïcidale gedachten hebben. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat mensen met suïcidale gedachten er vaak niet over praten en niet snel hulp zoeken, terwijl we ook weten dat praten over deze gedachten juist helpt en oplucht. Als gatekeeper kan jij die persoon zijn die in vertrouwen genomen wordt en de gedachten bespreekbaar maakt, zonder in de rol van een hulpverlener te kruipen. De gatekeepertraining leert je hoe je deze gedachten bespreekbaar maakt, hoe je de veiligheid inschat en de ander kan stimuleren om hulp te zoeken. Tijdens workshop krijg je een voorproefje van de gatekeepertraining suïcidepreventie. We gaan dieper in op de cijfers m.b.t. suïcidepreventie, op feiten en fabels die heersen rondom suïcidale gedachten en natuurlijk op de gatekeepertraining zelf.
.
Workshop 4: Suïcidepreventie bij jongeren, een netwerk brede aanpak
Door: Henrietta van Ommen, Kwartiermaker bij 113 Zelfmoordpreventie
In de workshop ’Suïcidepreventie bij jongeren: een netwerk brede aanpak’ deelt Stichting 113 Zelfmoordpreventie handvatten uit de leidraad ‘Suïcidepreventie bij jongeren, een netwerk brede werkwijze’. De leidraad is ontwikkeld om organisaties en professionals in het jeugdnetwerk te ondersteunen bij het omgaan met suïcidaliteit. Dat jongeren zodanig vastlopen in het leven dat de dood voor hen de enige uitweg lijkt, is intens verdrietig. Jeugdprofessionals die zich beroepsmatig inzetten voor het welzijn van de jongeren doen hun uiterste best. Toch is er ook vaak sprake van handelingsverlegenheid als het om suïcidaliteit gaat.
De focus in de leidraad en in deze workshop ligt op samenwerking tussen professionals uit de verschillende domeinen en het voorkomen van doorverwijzing. De workshop biedt praktische tools om mogelijkheden te benutten en gezamenlijk te streven naar minder suïcides in het jeugddomein.
Workshop 5: ‘Naasten als sleutel tot nieuw levensperspectief’
Door: Antwan Wiersma en Marcel Mennen, Stichting Aurora.
Stichting Aurora verbindt instanties, naasten en nabestaanden om waar mogelijk zelfdoding te voorkomen.
Mensen met suïcidale gedachten staan niet alleen; zij worden omringd door naasten die een cruciale rol spelen in het signaleren van problemen en het voorkomen van suïcide.
In de workshop ‘Naasten als sleutel tot nieuw levensperspectief’ onderzoeken we de cruciale rol van naasten en professionals in de ondersteuning van mensen met suïcidale gedachten. Stichting Aurora’s ‘Handreiking voor triadisch werken tussen zorgvrager, professional en naaste(n)’ staat centraal. Tijdens de workshop lichten we belangrijke onderwerpen en praktische tips uit deze handreiking toe, zodat je deze kunt toepassen in je eigen praktijk. Daarnaast gaan we graag met je in gesprek aan de hand van stellingen en casuïstiek. Hoe zie jij de betrokkenheid van naasten? Wat zijn jouw eigen ervaringen? Welke lessen kunnen we van elkaar leren? Hoe ga je om met privacy in relatie tot zorgplicht? En wat moet er binnen uw organisatie veranderen om het triadisch werken (nog beter) mogelijk te maken?
*We bieden de netwerkbijeenkomst gratis aan. Mocht je binnen 1,5 weken voor aanvang annuleren of niet op de middag verschijnen, dan betaalt u een compensatievergoeding van € 35 voor de gemaakte kosten. Heb je hier een vraag over, neem dan contact met ons op; info@zelfmoordpreventie-ml.nl