13 maart 2023

Routekaart Zelfmoordpreventie

Het Actienetwerk Zelfmoordpreventie ML heeft een ‘routekaart’ gemaakt ‘Hoe help je iemand die aan zelfmoord denkt?’. Deze routekaart ondersteunt professionals en vrijwilligers in het contact met mensen die mogelijk gedachten hebben aan zelfdoding.

Op de voorkant worden de stappen van de ‘route’ toegelicht: ‘herken de signalen’, ‘stel dé vraag’, ‘luister, toon begrip en vraag door’ én ‘zoek samen hulp’.

Op de achterkant staan do’s en don’ts in gesprek, voorbeeld vragen en informatie over instanties die kunnen helpen. 

Klik hier om de routekaart te downloaden.

Wil je de routekaart gedrukt ontvangen. Neem contact op met fbeijers@metggz.nl

 

23 januari 2023

Netwerkbijeenkomst: 2 maart

Hoe zet jij je in voor zelfmoordpreventie? En hoe kunnen we elkaar als samenwerkingspartners hierin versterken?

Dat is het thema van onze netwerkbijeenkomst op donderdag 2 maart aanstaande. Het programma is informatief en vooral interactief en wordt op een leuke en verrassende manier ondersteund door het Helder Theater. Aan het einde van de bijeenkomst verwachten we dat iedere deelnemer kan zeggen: Samen maken we ons sterk voor zelfmoordpreventie in Midden-Limburg. Ik doe mee!

Jij bent er toch ook bij?

Praktische informatie:
Donderdag 2 maart
Het college Weert, Parklaan 1A, 6006 NT Weert
16.00 – 19.30 uur: inloop vanaf 15.30 uur.

29 november 2022

In gesprek met Angelique

In dit tweede filmpje in onze campagne Delen lucht op! zijn we in gesprek met ervaringswerker Angelique: Door er over te praten, door te vragen en vooral te luisteren, kan ik zelf woorden geven aan wat er in mijn hoofd allemaal rondspookt en kan ik zelf kijken naar oplossingen. Delen lucht op!

19 november 2022

Campagne 'Delen lucht op' van start

Als je met me praat, kan ik delen hoe het écht met me gaat

 

In onze samenleving rust er nog steeds een taboe op praten over het thema zelfdoding. Praten hierover is vaak moeilijk en confronterend. Terwijl praten juist het verschil kan maken! Daarom slaan wij samen met Sharepower (linken) de handen in elkaar om het taboe op praten over zelfdoding te doorbreken.

Met de campagne ‘Delen lucht op!’ brengen wij de komende weken het belang van praten over de gedachte over zelfdoding onder de aandacht.  De campagne start op zaterdag 19 november met de lancering van een filmpje uit een reeks van vijf. Tot aan de kerst brengen we vervolgens elke week een filmpje naar buiten met ervaringsverhalen. Ook een professional komt aan het woord.

 

In ‘Delen lucht op!’ vertellen ervaringsdeskundigen en een naaste wat hen heeft geholpen in hun eigen herstel. Vragen hoe het echt met iemand gaat, helpt. Delen lucht op! Het zorgt ervoor dat we elkaar begrijpen en het kan een stap zijn naar de juiste hulp.  Vandaag, op de Internationale Dag voor de Nabestaanden van zelfdoding, neemt Greet Noorda ons als eerste mee in haar verhaal. Vier jaar geleden verloor ze haar man Jos door zelfdoding.

 

De campagne ‘Delen lucht op!’ is een samenwerking van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg met Sharepower. Beide zetten we erop in om taboes en vooroordelen in de samenleving te doorbreken. SharePower heeft als doel om de positie van vrouwen in Limburg te versterken. Het Actienetwerk Zelfmoordpreventie zet zich in om het aantal zelfdodingen in Midden-Limburg terug te brengen.

30 september 2022

Een mooie terugblik

Een mooie terugblik op onze activiteiten in Roermond in het kader van Wereld Suicide Preventie Dag in september. 113 Zelfmoordpreventie organiseerde in die week een landelijke roadtrip en was in Roermond aanwezig. Zij maakten een compilatie van de ingebruikneming van het suicidepreventiebankje op het Munsterplein en van onze fietstocht langs verschillende partners om suicide bespreekbaar te maken. 

13 september 2022

Bestel onze poster 'Praten lucht op!'​

Tijdens onze roadtrip afgelopen week deelden we op verschillende locaties onze posters uit. Vanaf nu zijn ze ook te bestellen voor uw locatie! Dat kan heel eenvoudig door even een mailtje te sturen naar: Fien Beijers, fbeijers@metggz.nl

8 september 2022

Roadtrip Roermond

Na Weert was Roermond aan de beurt. Ook hier onthulde twee ervaringsdeskundige samen met de wethouder Marianne Smitsmans een suicidepreventie-bankje.

Vervolgens gingen we ook hier de fiets op om aandacht te vragen voor dit belangrijke thema. Ook de landelijke Roadtrip ‘Suicidepreventie’ van 113 online sloot hierbij aan.

Onze eerste stop was het Laurentius ziekenhuis waar een intentieverklaring getekend werd om onderdeel te worden van het 113 netwerk ziekenhuizen.

Verder ging de tocht langs de Voedselbank, Sportservice Roermond en JSP+, waar rustig nagepraat kon worden.

Zowel 1Limburg als L1 besteedde aandacht aan ons initiatief. Bekijk de links voor beide items:

1Limburg: ‘Roermond staat stil bij Wereld Suicidepreventiedag’

L1: ‘Zelfmoordpreventie is nog steeds hard nodig’

7 september 2022

Roadtrip Weert

Vandaag waren we in Weert om aandacht te vragen voor zelfmoordpreventie. Wethouder Ferriere voerde het gesprek met twee ervaringsdeskundigen over het belang van praten over dit onderwerp. Vervolgens onthulden ze samen een  suicidepreventie-bankje van de 1KZ1EJ3-campagne van 113 online. Op het bankje bevindt zich een plaquette met de tekst: ‘Een goede gesprek begint met iemand écht zien.’ Ook staat op de plaque een QR code die leidt naar de campagnepagina waar je een gratis een korte online training kunt doen om te leren hoe het gesprek over zelfdoding te voeren.  

Vervolgens begonnen we aan onze fietstocht door de stad.  De politie van Weert sloot met een grote groep aan. We bezochten verschillende locaties in Weert en deelden informatiepakketten uit. 

Het werd een mooi, verbindende dag waarop kwetsbare gesprekken plaatsvonden. 

Weert de Gekste maakte een mooi item over ons initiatief. Bekijk hier de video:

Weert de Gekste: ‘1KZ1EJ3-bankje in Weert moet praten over zelfdoding stimuleren’

 

15 augustus 2022

Start met praten!

Twee weken geleden hebben wij als Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg onze eigen kanalen geintroduceerd: een Linkedin-, Facebook- en webpagina. Met trots zien we dat het bereik op onze pagina’s groeit. In twee weken hebben we alleen al op Linkedin meer dan 220 volgers erbij gekregen. Ook ons logo en kleurgebruik geven veel positieve reacties. Leuk om te vermelden dat onze huisstijl en pagina’s zijn ontworpen door ervaringsdeskundige Mirte Sonntag van Studio Zondag. Vanuit haar ervaring en kennis met het thema Zelfdoding geeft zij ons waardevolle input waardoor we onze communicatie nog gerichter kunnen inzetten. Maak kennis met Mirte Sonntag en haar drive om met ons mee te denken en te doen.

‘Sinds een aantal jaren zet ik mij actief in voor een meer gelijkwaardige maatschappij waarbinnen iedereen mee mag doen, ook mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit deed ik als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma en als hoofdredacteur van Tzitzo magazine.

Er bestaat veel onwetendheid en er zijn veel misvattingen over mentale gezondheid, net als over suïcide. Dat zorgt ervoor dat veel mensen zich schamen voor hun mentale problemen en zeker voor hun suïcidale gedachten. Dat leidt er weer toe dat ze er niet over durven te praten.

Toch is dat praten nu net wat levensreddend kan zijn en daar zijn anderen bij nodig. Daarom ook mijn uitnodiging aan iedereen: laten we wat meer naar elkaar omkijken, laten we weer delen hoe het écht met ons gaat. Stop met oordelen, start met praten! Maak vandaag het verschil.’

7 en 8 september fietsen we samen door Weert en Roermond om meer aandacht te vragen voor zelfmoordpreventie. Ik fiets mee! Jij ook? Hoe meer mensen hoe groter de impact! Meld je aan via communicatie@metggz.nl

3 augustus 2022

Fiets mee! Samen tegen suicide.​

Op 10 september vindt de Wereld Suïcidepreventiedag plaats. Dit jaar gaan we in de week voorafgaand verschillende activiteiten organiseren om aandacht te vragen voor zelfmoordpreventie. Onze activiteiten richten zich met name op mannen van middelbare leeftijd, aangezien zij de grootste risicogroep vertegenwoordigen.

Zowel in Weert als in Roermond gaan we een suïcidepreventie-bankje onthullen met behulp van de wethouder en een ervaringsdeskundige. Aansluitend gaan we in Weert en in Roermond met zoveel mogelijk betrokkenen (ervaringsdeskundigen, naasten, vrijwilligers en professionals) fietsen langs plekken waar mannen van middelbare leeftijd komen. Doe je mee? Meld je aan via communicatie@metggz.nl

2 augustus 2022

Het belang van praten!

Een treffend filmpje dat het belang van praten en delen laat zien. Een filmpje dat echt raakt.

UFC fighter Paddy Pimblet: “I”d rather have a mate cry on my shoulder, than go to his funeral next week…. so men, start talking”
Paddy ’the Baddy’

1 augustus 2022

Onthulling 'suicidepreventie-bankje'

In het kader van de Wereld Suicide Preventie Dag op 10 september start 113 in de week voorafgaand een landelijke campagne. Ook wij sluiten als Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg hierbij aan. Samen met gemeente Weert en Roermond adopteren we een bankje om het gesprek te voeren over het belang van praten over zelfmoord en het taboe te doorbreken. Ook gaan we fietsen in Weert en in Roermond langs vindplekken van mannen van middelbare leeftijd, een belangrijke risicogroep als het gaat om zelfmoord(gedachten). Volg ons. Meer informatie volgt op korte termijn.