Nieuws

10 juli 2024

Finaleplaats landelijke competitie GemeenteDelers

Feestelijk nieuws ūüéČ We staan in de finale van de landelijke competitie GemeenteDelers 2024!!!

GemeenteDelers verzamelt waardevolle initiatieven die gemeenten helpen beter te werken in verschillende gebieden, zoals de leefomgeving en samenleving.

Van de 64 inzendingen staan, na verschillende rondes, 12 initiatieven in de finale. We zijn als Actienetwerk finalist in de categorie ‘Inclusieve samenleving-Bestaanszekerheid’. Tijdens het VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) Uitvoeringscongres op 7 november 2024 is de feestelijke bekendmaking en prijsuitreiking!

In de tussentijd gaan wij ons voorbereiden op onze presentatie aan de jury. Dank aan iedereen die bijdroeg om een plekje in de finale te bemachtigen.

Bekijk hier alle finalisten.

28 mei 2024

Wat moet je doen als iemand aan zelfmoord denkt? ‚ÄėPraten over zelfdoding brengt iemand niet op idee√ęn‚Äô

‚ÄėLaten we eerlijk zijn: welke docent, collega, ambtenaar of buurvrouw durft op zijn of haar instinct af te gaan en zomaar aan die ander te vragen of hij of zij soms aan zelfdoding denkt?‚Äô

Verslaggeefster Angela janssens volgde onze Su√Įcide Preventie Training en schreef er een artikel over in De Limburger: ‘Wat moet je doen als iemand aan zelfmoord denkt? ‚ÄėPraten over zelfdoding brengt iemand niet op idee√ęn‚Äô’

‚ÄėHet gevoel ‚Äėhier moet ik iets mee‚Äô is meestal juist’, stellen de cursusleiders tijdens de eerste bijeenkomst. ‚ÄėVertrouw dat gevoel. Praten over zelfdoding brengt iemand heus niet op idee√ęn. Herken je signalen als roekeloos gedrag, mensen die ineens wilde feesten geven, zich juist terugtrekken of dingen weggeven? Stel dan de vraag. En daarna: luister. Luisteren. Niet oordelen. Niet meteen duizend-en-een oplossingen voor problemen aandragen.‚Äô

Lees het hele artikel via deze link.

6 mei 2024

'Nieuwe alliantie wil zelfdoding uit taboesfeer halen'

Journaliste Angela janssens schreef een artikel voor de Limburger over het belang van de tot standkoming van de Alliantie Zelfmoordpreventie Noord- en Midden-Limburg.

Onze regisseur Fien Beijers legt in het artikel uit dat de alliantie ervoor wil zorgen dat niemand meer eenzaam en radeloos sterft door zelfdoding. 60% van de mensen die worstelen met su√Įcidale gedachten, zoekt nooit hulp. En dat moet snel veranderen.

Daarnaast sprak de journaliste ervaringsdeskundige Linda Kuiper. Zij benadrukt het belang van vertrouwen op je gevoel: hier moet ik iets mee. ‘Intu√Įtie die zegt dat iemand aan zelfdoding denkt, faalt zelden.’

7 februari 2024

'Limburg voorbeeld op gebied van zelfmoordpreventie'

De overheid zou er, via een nieuwe wet, toe verplicht moeten worden om zelfdodingen te voorkomen. In dit wetsvoorstel staat dat 113 Zelfmoordpreventie altijd gratis moet blijven. Ook moeten gemeenten structureel geld krijgen voor preventiemaatregelen, zoals hekken langs het spoor op plekken waar mensen vaak zelfmoordpogingen doen.

Onze regisseur Fien Beijers werd gisteren ge√Įnterviewd over het belang van deze wet. In dit interview geeft ze aan dat als deze landelijke ondersteuning er komt, dit¬†enorme impuls zal geven aan su√Įcidepreventie in ons land.

Bekijk het interview door L1 Nieuws via deze link.

7 februari 2024

Planning voorjaar 2024 van de training Su√Įcidepreventie √©n de scholing Less Depress

De planning voor het voorjaar 2024 van de training Su√Įcidepreventie √©n de scholing Less Depress is bekend.

De Afdeling Preventie van Vincent van Gogh zal vanaf nu beide trainingen gaan verzorgen. Meer informatie over deze trainingen en de startdata vind je hieronder.

Vragen en aanmelden voor zowel de training su√Įcidepreventie als de scholing Less Depress kan via vvgpreventie@vigogroep.nl

  • ¬†Training Su√Įcidepreventie

Deze Training Su√Įcidepreventie van 113 zelfmoordpreventie is bedoeld voor vrijwilligers en professionals die met volwassenen in contact komen (zoals in de zorg, het sociaal-economisch domein, maar ook de vervoersector, gemeenten, enz.)

Onderwerpen aan bod komen zijn:

–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Omgaan met signalen van su√Įcidaliteit of een vermoeden daarvan.
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Bespreekbaar maken van de su√Įcidale gedachten.
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Verantwoord en gefaseerd doorvragen en wat is daarin de grens?
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Hoe je kan doorverwijzen naar professionele hulp?

Datum van de eerstvolgende trainingen:

Dinsdag 27 februari van 13.00-17.00 uur in Roermond 

Dinsdag 21 mei van 13.00-17.00u in Weert

  • De scholing Less Depress

De scholing Less Depress van de afdeling Preventie van Vincent van Gogh is bedoeld voor vrijwilligers en professionals die met jeugdigen in contact komen (zoals onderwijspersoneel, jongerenwerkers, jeugd- en gezinswerkers, jongerencoaches, enz.).

De volgende onderwerpen komen aan bod:

–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Emotionele schommelingen in de puberteit en het verschil tussen dipje en depressie.
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Hoe herken je su√Įcidaliteit en wat zijn de risicofactoren?
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Het bespreekbaar maken van depressieve gevoelens en doorvragen op su√Įcidale gedachten.
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Hoe kan je doorverwijzen naar professionele hulp?
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Betrekken van de ouders.

De scholing Less Depress wordt gegeven in 2 bijeenkomsten van 2 uur. Het is van belang dat de deelnemers die zich aanmelden beide data beschikbaar zijn.

Datum van de eerstvolgende scholing:

Donderdag 7 maart én donderdag 21 maart van 15.00-17.00uur in Weert.

Dinsdag 18 juni én maandag 24 juni van 15.00-17.00u in Roermond

 

6 februari 2024

Informatiebijeenkomst: 'Hoe om te gaan met su√Įcidale uitspraken van jongeren'

Stichting MET ggz organiseert op 7 maart van 19.00 uur tot 20.30 uur een informatieavond ‘Luisteren en verdragen: Hoe om te gaan met su√Įcidale uitspraken van jongeren’

Tijdens deze avond wordt besproken hoe je omgaat met uitspraken als “Ik wil niet meer” of¬† “Op deze manier zie ik het niet meer zitten”. Aanmelden kan via deze link.

Meer informatie vind je in dit document.

1 februari 2024

Bijeenkomst Financi√ęle problemen en zelfmoord(preventie)

Onze regisseur Fien Beijers leverde een bijdrage aan het webinar ‚ÄėLandelijke Agenda Su√Įcidepreventie‚Äô. Samen met Sanne Leenen van 113 zelfmoorpdreventie verzorgde ze de workshop ‚ÄėEen lokaal Actienetwerk, een vliegende start‚Äô. Fien vertelde de deelnemers over de stappen die er gezet zijn om het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg op te zetten.

Ook deelde ze de mooie resultaten die behaald werden in de afgelopen twee jaar. We zijn ontzettend trots dat we als voorbeeld mogen dienen voor de rest van Nederland! 

12 januari 2024

Bijeenkomst Financi√ęle problemen en zelfmoord(preventie)

We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst die we vanmiddag samen met Burgerkracht De Pijler hebben georganiseerd over het thema Financi√ęle problemen en zelfmoord(preventie).

Nadja Jungmann, lector ‚ÄėSchulden en Incasso‚Äô bij Hogeschool Utrecht en bijzonder hoogleraar bijzondere aspecten van het privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam, gaf een lezing over dit thema. Ze maakte duidelijk hoe groot de samenhang is tussen bestaansonzekerheid en zelfmoordpreventie. Bij financi√ęle problemen hebben mensen 2x zo vaak su√Įcidale gedachten. En mensen die schulden hebben (gehad), hebben 2,5x zo grote kans om te overlijden aan su√Įcide. Belangrijk dus om het taboe op het hebben van schulden te doorbreken en de bestaanszekerheid van mensen te vergroten.

Daarnaast markeerde deze bijeenkomst de offici√ęle afsluiting van de projectfase van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg. Met trots hebben we laten zien wat er in de afgelopen twee jaar is bereikt.

De projectfase is voorbij maar we stoppen niet. We gaan als Actienetwerk door als onderdeel van de Regionale Alliantie Zelfmoordpreventie Noord- en Midden-Limburg. Inmiddels hebben zich al 40 organisaties bij de Alliantie aangesloten. Samen gaan we verder om het taboe op zelfdoding te doorbreken, gatekeepers te trainen, risicogroepen actief te benaderen en ketenzorg te organiseren. Want zelfmoordpreventie doen we samen!

Tijdens de bijeenkomst deelde Marcello als ervaringsdeskundige zijn eigen verhaal. Na veel moeilijkheden in zijn jeugd verloor hij bijna het perspectief op leven maar wist hij ook met hulp van een ervaringswerker op te krabbelen en zijn leven weer op de rit te krijgen. Dit maakte weer eens goed duidelijk: schulden en su√Įcidale gedachten, het kan ons allemaal overkomen.

Belangrijk advies: Oordeel niet maar zie en sta open voor de wanhoop van de ander. Stel de vraag: Hoe gaat het nu met jou? En maak contact met de hoop. Dit is iets wat we allemaal kunnen doen.

14 december 2023

Speciale uitzending over zelfmoordpreventie bij mannen

Gisteravond stond de speciale uitzending van de L1-talkshow AvondGasten in het teken staat van zelfmoordpreventie bij mannen van middelbare leeftijd.

Presentator Jolien Linssen ging in gesprek met Julie Verschure, die ruim vijf jaar geleden haar vader verloor door zelfdoding. Ook Stephan Hermsen was te gast, die zelf met donkere periodes kampt en daarmee heeft leren leven.

Verder aan tafel Marcel van Kanten van 113 Zelfmoordpreventie.

Je kunt de uitzending terugkijken via deze link.

1 december 2023

Financi√ęle problemen en zelfmoord(preventie)

Hoe kunnen financi√ęle problemen ons dagelijks leven en mentale gezondheid be√Įnvloeden? Op donderdag 11 januari 2024, van 15.00 tot 17.00 uur, organiseert Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg samen met Burgerkracht De Pijler een bijeenkomst over het thema Financi√ęle problemen en zelfmoord(preventie).

Nadja Jungmann, projectleider van ‚ÄėSignaleren van su√Įcidaliteit bij mensen met geldzorgen‚Äô zal een lezing geven over dit thema. Zij is lector ‘Schulden en Incasso’ bij Hogeschool Utrecht en bijzonder hoogleraar bijzondere aspecten van het privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Ze onderzoekt hoe financi√ęle problematiek ons dagelijks leven be√Įnvloedt en hoe armoede en schuldenproblematiek ontregelend kunnen werken.

Daarnaast markeert deze bijeenkomst de offici√ęle afsluiting van de pilotfase van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg. Tijdens deze afsluiting wordt besproken wat er de afgelopen twee jaar is bereikt en welke stappen er in de toekomst worden genomen.

Ben jij erbij? Er zijn een maximum aan het aantal plaatsen beschikbaar.

Meld je snel aan via deze link. 

Donderdag 11 januari 2024 van 15.00 tot 17.00 uur

Tuinzaal Stadhuis Roermond

Markt 31, 6041 EE Roermond

 

28 november 2023

Een goed gesprek begint met iemand echt zien.

Dat is de tekst die op de plaquette staat van 113 Zelfmoordpreventie die inmiddels al op verschillende su√Įcidepreventiebankjes is bevestigd in Limburg. Hiermee wil 113 mensen met gedachten aan zelfdoding stimuleren om het gesprek over zelfmoordgedachten aan te gaan.

Ook Laurentius Ziekenhuis Roermond vindt su√Įcidepreventie een belangrijk thema. Daarom is de plaquette inmiddels ook bevestigd in Laurentius.

Zelfmoordpreventie doen we samen!

9 november 2023

Save the date: Pijlerlezing ‚ÄėFinanci√ęle problemen en zelfmoord(preventie)‚Äô

Op donderdag 11 januari 2024 van 15.00 ‚Äď 17.00 uur organiseert het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg samen met Burgerkracht De Pijler een bijeenkomst rondom het thema financi√ęle problemen en zelfmoord(preventie). De bijeenkomst zal plaatsvinden in Midden-Limburg.
 
Nadja Jungmann¬†houdt een lezing over het thema Financi√ęle problemen en zelfmoord(preventie). Nadja is lector ‚ÄėSchulden en Incasso‚Äô bij Hogeschool Utrecht en bijzonder hoogleraar bijzondere aspecten van het privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Zij houdt zich bezig met de vraag hoe financi√ęle problematiek ons dagelijks leven be√Įnvloedt en hoe armoede en schuldenproblematiek ontregeld kunnen worden.
 
Daarnaast markeren we de offici√ęle afsluiting van de pilotfase van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg. Wat hebben we bereikt in de afgelopen twee jaar en hoe gaan we verder?
 
Zet 11 januari alvast in je agenda! Binnenkort volgt hier de offici√ęle uitnodiging met meer informatie.

9 oktober 2023

Aftermovie Man in Mind Meetup Limburg

De afgelopen weken hebben we mooie feedback gekregen op onze Man in Mind Meetup Limburg, die we in september samen met 113 Zelfmoordpreventie hebben georganiseerd.

Veel deelnemers vonden het een waardevolle bijeenkomst, dankzij de krachtige en ontroerende verhalen van ervaringsdeskundigen en naasten¬†Danny Thomassen,¬†Stephan Hermsen,¬†Frank Lemmens¬†en¬†Mich√®le Ferri√®re. We kregen ook veel positieve reacties op de muziek die werd verzorgd door de nabestaanden Geert Janssen en¬†Dani Van Velthoven. We zijn natuurlijk heel blij met deze feedback.ūüĎć

Wil jij ook terugblikken op de Man in Mind Meetup Limburg? Bekijk dan hier onze aftermovie.

5 september 2023

Hoe meer ik erover sprak, hoe meer ruimte ik kreeg

Aan het woord is Kevin Janssen. Door misbruik in zijn jeugd kampte hij lange tijd met donkere gedachten. Inmiddels heeft Kevin geleerd om over zijn gevoelens te praten en zichzelf te accepteren. ‚ÄėOm misbruik tegen te gaan is het belangrijk dat we niet meer wegkijken maar het gesprek in alle openheid voeren, hoe moeilijk en pijnlijk dat vaak ook is.‚Äô In zijn ontroerende en krachtige verhaal neemt Kevin ons mee in wat hem heeft geholpen in zijn weg naar herstel.

Het interview met Kevin maakt deel uit van onze campagne om mannen aan te sporen om te praten over hun gevoelens en problemen. Het aantal su√Įcides is onder mannen twee keer zo hoog dan onder de vrouwen. Dit heeft waarschijnlijk ermee te maken dat mannen niet of moeilijker praten over hun emoties.

Lees het interview met Kevin via deze link.

31 augustus 2023

Jan Mokkestorm prijs

Op 7 september aanstaande, in de Wereld Su√Įcide Preventie Week, wordt de Jan Mokkestorm prijs uitgereikt door¬†113 Zelfmoordpreventie: een aanmoedigingsprijs voor een praktijkvoorbeeld dat heeft bijgedragen aan het terugdringen van zelfdoding in Nederland.

Met trots kunnen we laten weten dat we als Actienetwerk Zelfmoordpreventie ML tot de voorlaatste ronde zijn gekomen met 6 genomineerden. Volgens de jury is onze nominatie te danken aan de netwerkfunctie die sterk terug te vinden is in onze visie en aanpak.

Uit de 6 genomineerden is inmiddels een top 3 geselecteerd waar we helaas niet bijhoren. Maar we zijn trots op het behaalde resultaat dat een erkenning is voor ons netwerk.

We wensen de deelnemers in de laatste ronde veel succes!

30 augustus 2023

Suicidepreventie en schuldenproblematiek

Op maandag 4 september van 15.00-16.00 organiseert¬†113 Zelfmoordpreventie¬†een (gratis) webinar over su√Įcidepreventie en schuldenproblematiek.

De opzet is om vanuit het gesprek met 2 ervaringsdeskundigen, 2 professionals en vanuit onderzoek van 113 meer kennis op te doen.

Aanmelden is nog mogelijk via deze link.

 

6 juli 2023

In gesprek met Marina

In Delen lucht op! zijn we in gesprek met Marina, overlever van su√Įcide en ervaringsdeler. Zij zet zich in om openheid te cre√ęren over zelfdoding.

‘Het is belangrijk dat wanneer je ergens mee zit en je denkt dat je er alleen mee loopt, om een veilige omgeving te zoeken waarin je over je gedachten kunt praten. Erover durven praten geeft openheid. Het zorgt ervoor dat je je gedachten een plekje kunt geven en je kunt er weer anders naar leren kijken.’

12 juni 2023

In gesprek met Myranda

Enige tijd geleden waren wij in gesprek met Myranda die haar broer verloor als gevolg van zelfdoding. Ze was bereid met ons te delen wat haar heeft geholpen. Het is een mooi en ontroerend gesprek geworden. ‘Ik ben heel veel gaan praten, met collega’s, vrienden en familie. Ik ben ook zelf veel het gesprek aangegaan waardoor de drempel bij hen lager lag om aan mij te vragen hoe het gaat.’

25 mei 2023

In gesprek met Linda

In onze campagne ‘Delen lucht op!’ deelt Linda, ervaringsdeskundige, haar ervaringen. ‘Als een ander kan verdragen wat ik aan het delen ben, dus niet met oplossingen komt, niet in de paniek schiet en niet het overzicht verliest, dan durf ik te delen en kan het voor mij heel veel ruimte geven en opluchten.’

 

23 mei 2023

Confronterende cijfers van CBS rondom zelfdoding in het afgelopen jaar

Rekening houdend met de bevolkingsgroei en de vergrijzing blijft het aantal zelfdodingen per 1.000 inwoners sinds 2018 stabiel. Zelfdoding is echter de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tot 30 jaar.

Alleen samen maken we het verschil. Want zelfmoordpreventie doen we samen!

Vermoed je dat het niet goed met iemand gaat? Begin het gesprek. Dat is spannend maar iedereen kan het leren. Via de website van 113 Zelfmoordpreventie kun je de gratis online training volgen op www.vraagmaar.nl

Via 113 kun je ook 24/7 anoniem praten over zelfdoding. Chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

22 mei 2023

Kom je ook naar de theatervoorstelling ‚ÄėIk blijf bij je‚Äô?

‘Ik blijf bij je’ is een toneelversie van de succesvolle autobiografie van Abbie Chalgoum. Het is een emotioneel en ontroerend verhaal van een man die zijn leven lang vecht om erbij te horen en gezien te worden zoals hij is.
 
De toneelversie ‘Ik blijf bij je’ vindt plaats op:
dinsdag 13 juni
ECI Cultuurfabriek in Roermond
13.30 – 16.30 uur.

Na afloop is er gelegenheid om nog even door te praten met Abbie Chalgoum. Deelname is gratis.

Ge√Įnteresseerd?
Je kunt je aanmelden via deze link.
Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt.

De theatervoorstelling ‘Ik blijf bij je’ wordt aangeboden door het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg in samenwerking met Toneelgroep Maastricht en ECI cultuurfabriek in Roermond.
 

1 mei 2023

In gesprek met Sjannie

Onze campagne Delen lucht op! gaat door. In de komende maanden posten we weer vier nieuwe filmpjes waarin ervaringsdeskundigen en naasten vertellen wat hen heeft geholpen in hun weg naar herstel. Deze keer zijn we in gesprek met Sjannie. In 2020 koos de vader van haar kinderen voor zijn dood.

‘Nu ik 2,5 jaar verder ben, heb ik gemerkt dat het vooral belangrijk is om te kijken naar jezelf. Je krijgt veel goed bedoelde adviezen die ik met dank heb aangenomen. Maar het gaat erom: Wat heb ik en mijn gezin nodig? Voor ons is dat rust, even geen verplichtingen. Niet alles moet.’

20 april 2023

Als het misgaat pagina 1
Als het misgaat pagina 2

Als het echt misgaat, heb ik een vangnet

Twee weken geleden zijn wij gestart met onze campagne om mannen aan te sporen om te praten over hun gevoelens en problemen. Het aantal fatale su√Įcides is onder mannen twee keer zo hoog dan onder de vrouwen. Dit heeft waarschijnlijk ermee te maken dat mannen niet of moeilijker praten over hun emoties.
In het eerste interview vertelde Abbie Chalgoum, hoe delen hem heeft geholpen in zijn weg naar herstel.
In het tweede interview in deze reeks zijn we in gesprek met Stephan Hermsen, directeur van Provico.

‚ÄėIk heb regelmatig donkere periodes. Ze horen bij wie ik ben. Maar inmiddels weet ik hoe ik ermee om moet gaan. Ik ben niet meer bezig met me niet slecht te voelen maar accepteer nu dat het zo is en praat erover. Praten over iets wat moeilijk is en misschien niet zomaar valt op te lossen, is lastig. Wees eerlijk als het niet goed met je gaat. Maak het bespreekbaar.’

Klik hier om het interview te downloaden.

 

 

6 april 2023

We moeten leren praten!

Jaarlijks sterven er twee keer zoveel mannen aan zelfdoding dan vrouwen. Vrouwen praten over het algemeen gemakkelijker over hun zorgen en gevoelens. Praten helpt. Delen lucht op. Daarom starten we vandaag een campagne waarmee we mannen willen aansporen om te praten over hun gevoelens en problemen.

In het eerste interview vertelt Abbie Chalgoum, auteur van het boek ‘Ik blijf bij je’, zijn verhaal. Op 32-jarige leeftijd deed hij een poging om uit het leven te stappen waaraan hij ternauwernood ontsnapte. ‘Ik wilde niet dood maar wist niet meer hoe ik moest leven.’ Inmiddels heeft hij het tot zijn missie gemaakt om het taboe op zelfmoord te doorbreken en mensen aan te zetten om te praten.

‘Ik wil laten zien dat iedereen de stap kan zetten. Vind iemand met wie je kunt praten. Voor veel mensen, ook met name mannen, is het moeilijk om kwetsbaar te zijn. Maar het is juist heel sterk als je dat doet.’

Klik hier om het interview te downloaden.

 

13 maart 2023

Routekaart Zelfmoordpreventie

Het Actienetwerk Zelfmoordpreventie ML heeft een ‚Äėroutekaart‚Äô gemaakt ‚ÄėHoe help je iemand die aan zelfmoord denkt?‚Äô. Deze routekaart ondersteunt professionals en vrijwilligers in het contact met mensen die mogelijk gedachten hebben aan zelfdoding.

Op de voorkant worden de stappen van de ‚Äėroute‚Äô toegelicht: ‚Äėherken de signalen‚Äô, ‚Äėstel d√© vraag‚Äô, ‚Äėluister, toon begrip en vraag door‚Äô √©n ‚Äėzoek samen hulp‚Äô.

Op de achterkant staan do’s en don’ts in gesprek, voorbeeld vragen en informatie over instanties die kunnen helpen. 

Klik hier om de routekaart te downloaden.

Wil je de routekaart gedrukt ontvangen. Neem contact op met fbeijers@metggz.nl

 

23 januari 2023

Netwerkbijeenkomst: 2 maart

Hoe zet jij je in voor zelfmoordpreventie? En hoe kunnen we elkaar als samenwerkingspartners hierin versterken?

Dat is het thema van onze netwerkbijeenkomst op donderdag 2 maart aanstaande. Het programma is informatief en vooral interactief en wordt op een leuke en verrassende manier ondersteund door het Helder Theater. Aan het einde van de bijeenkomst verwachten we dat iedere deelnemer kan zeggen: Samen maken we ons sterk voor zelfmoordpreventie in Midden-Limburg. Ik doe mee!

Jij bent er toch ook bij?

Praktische informatie:
Donderdag 2 maart
Het college Weert, Parklaan 1A, 6006 NT Weert
16.00 – 19.30 uur: inloop vanaf 15.30 uur.

29 november 2022

In gesprek met Angelique

In dit tweede filmpje in onze campagne Delen lucht op! zijn we in gesprek met ervaringswerker Angelique: Door er over te praten, door te vragen en vooral te luisteren, kan ik zelf woorden geven aan wat er in mijn hoofd allemaal rondspookt en kan ik zelf kijken naar oplossingen. Delen lucht op!

19 november 2022

Campagne 'Delen lucht op' van start

Als je met me praat, kan ik delen hoe het écht met me gaat

 

In onze samenleving rust er nog steeds een taboe op praten over het thema zelfdoding. Praten hierover is vaak moeilijk en confronterend. Terwijl praten juist het verschil kan maken! Daarom slaan wij samen met Sharepower (linken) de handen in elkaar om het taboe op praten over zelfdoding te doorbreken.

Met de campagne ‚ÄėDelen lucht op!‚Äô brengen wij de komende weken het belang van praten over de gedachte over zelfdoding onder de aandacht.¬† De campagne start op zaterdag 19 november met de lancering van een filmpje uit een reeks van vijf. Tot aan de kerst brengen we vervolgens elke week een filmpje naar buiten met ervaringsverhalen. Ook een professional komt aan het woord.

 

In ‚ÄėDelen lucht op!‚Äô vertellen ervaringsdeskundigen en een naaste wat hen heeft geholpen in hun eigen herstel. Vragen hoe het echt met iemand gaat, helpt. Delen lucht op! Het zorgt ervoor dat we elkaar begrijpen en het kan een stap zijn naar de juiste hulp. ¬†Vandaag, op de Internationale Dag voor de Nabestaanden van zelfdoding, neemt Greet Noorda ons als eerste mee in haar verhaal. Vier jaar geleden verloor ze haar man Jos door zelfdoding.

 

De campagne ‚ÄėDelen lucht op!‚Äô is een samenwerking van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg met Sharepower. Beide zetten we erop in om taboes en vooroordelen in de samenleving te doorbreken. SharePower heeft als doel om de positie van vrouwen in Limburg te versterken. Het Actienetwerk Zelfmoordpreventie zet zich in om het aantal zelfdodingen in Midden-Limburg terug te brengen.

30 september 2022

Een mooie terugblik

Een mooie terugblik op onze activiteiten in Roermond in het kader van Wereld Suicide Preventie Dag in september. 113 Zelfmoordpreventie organiseerde in die week een landelijke roadtrip en was in Roermond aanwezig. Zij maakten een compilatie van de ingebruikneming van het suicidepreventiebankje op het Munsterplein en van onze fietstocht langs verschillende partners om suicide bespreekbaar te maken. 

13 september 2022

Bestel onze poster 'Praten lucht op!'‚Äč

Tijdens onze roadtrip afgelopen week deelden we op verschillende locaties onze posters uit. Vanaf nu zijn ze ook te bestellen voor uw locatie! Dat kan heel eenvoudig door even een mailtje te sturen naar: Fien Beijers, fbeijers@metggz.nl

8 september 2022

Roadtrip Roermond

Na Weert was Roermond aan de beurt. Ook hier onthulde twee ervaringsdeskundige samen met de wethouder Marianne Smitsmans een suicidepreventie-bankje.

Vervolgens gingen we ook hier de fiets op om aandacht te vragen voor dit belangrijke thema. Ook de landelijke Roadtrip ‘Suicidepreventie’ van 113 online sloot hierbij aan.

Onze eerste stop was het Laurentius ziekenhuis waar een intentieverklaring getekend werd om onderdeel te worden van het 113 netwerk ziekenhuizen.

Verder ging de tocht langs de Voedselbank, Sportservice Roermond en JSP+, waar rustig nagepraat kon worden.

Zowel 1Limburg als L1 besteedde aandacht aan ons initiatief. Bekijk de links voor beide items:

1Limburg: ‘Roermond staat stil bij Wereld Suicidepreventiedag’

L1: ‘Zelfmoordpreventie is nog steeds hard nodig’

7 september 2022

Roadtrip Weert

Vandaag waren we in Weert om aandacht te vragen voor zelfmoordpreventie. Wethouder Ferriere voerde het gesprek met twee ervaringsdeskundigen over het belang van praten over dit onderwerp. Vervolgens onthulden ze samen een¬† suicidepreventie-bankje van de 1KZ1EJ3-campagne van 113 online. Op het bankje bevindt zich een plaquette met de tekst: ‘Een goede gesprek begint met iemand √©cht zien.’ Ook staat op de plaque een QR code die leidt naar de campagnepagina¬†waar je een gratis een korte online training kunt doen om te leren hoe het gesprek over zelfdoding te voeren. ¬†

Vervolgens begonnen we aan onze fietstocht door de stad.  De politie van Weert sloot met een grote groep aan. We bezochten verschillende locaties in Weert en deelden informatiepakketten uit. 

Het werd een mooi, verbindende dag waarop kwetsbare gesprekken plaatsvonden. 

Weert de Gekste maakte een mooi item over ons initiatief. Bekijk hier de video:

Weert de Gekste: ‘1KZ1EJ3-bankje in Weert moet praten over zelfdoding stimuleren’

 

15 augustus 2022

Start met praten!

Twee weken geleden hebben wij als Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg onze eigen kanalen geintroduceerd: een Linkedin-, Facebook- en webpagina. Met trots zien we dat het bereik op onze pagina’s groeit. In twee weken hebben we alleen al op Linkedin meer dan 220 volgers erbij gekregen. Ook ons logo en kleurgebruik geven veel positieve reacties. Leuk om te vermelden dat onze huisstijl en pagina’s zijn ontworpen door ervaringsdeskundige Mirte Sonntag van Studio Zondag. Vanuit haar ervaring en kennis met het thema Zelfdoding geeft zij ons waardevolle input waardoor we onze communicatie nog gerichter kunnen inzetten. Maak kennis met Mirte Sonntag en haar drive om met ons mee te denken en te doen.

‚ÄėSinds een aantal jaren zet ik mij actief in voor een meer gelijkwaardige maatschappij waarbinnen iedereen mee mag doen, ook mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit deed ik als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma en als hoofdredacteur van Tzitzo magazine.

Er bestaat veel onwetendheid en er zijn veel misvattingen over mentale gezondheid, net als over su√Įcide. Dat zorgt ervoor dat veel mensen zich schamen voor hun mentale problemen en zeker voor hun su√Įcidale gedachten. Dat leidt er weer toe dat ze er niet over durven te praten.

Toch is dat praten nu net wat levensreddend kan zijn en daar zijn anderen bij nodig. Daarom ook mijn uitnodiging aan iedereen: laten we wat meer naar elkaar omkijken, laten we weer delen hoe het écht met ons gaat. Stop met oordelen, start met praten! Maak vandaag het verschil.’

7 en 8 september fietsen we samen door Weert en Roermond om meer aandacht te vragen voor zelfmoordpreventie. Ik fiets mee! Jij ook? Hoe meer mensen hoe groter de impact! Meld je aan via communicatie@metggz.nl

3 augustus 2022

Fiets mee! Samen tegen suicide.‚Äč

Op 10 september vindt de Wereld Su√Įcidepreventiedag plaats. Dit jaar gaan we in de week voorafgaand verschillende activiteiten organiseren om aandacht te vragen voor zelfmoordpreventie. Onze activiteiten richten zich met name op mannen van middelbare leeftijd, aangezien zij de grootste risicogroep vertegenwoordigen.

Zowel in Weert als in Roermond gaan we een su√Įcidepreventie-bankje onthullen met behulp van de wethouder en een ervaringsdeskundige. Aansluitend gaan we in Weert en in Roermond met zoveel mogelijk betrokkenen (ervaringsdeskundigen, naasten, vrijwilligers en professionals) fietsen langs plekken waar mannen van middelbare leeftijd komen. Doe je mee? Meld je aan via communicatie@metggz.nl

2 augustus 2022

Het belang van praten!

Een treffend filmpje dat het belang van praten en delen laat zien. Een filmpje dat echt raakt.

UFC fighter Paddy Pimblet: “I”d rather have a mate cry on my shoulder, than go to his funeral next week…. so men, start talking”
Paddy ’the Baddy’

1 augustus 2022

Onthulling 'suicidepreventie-bankje'

In het kader van de Wereld Suicide Preventie Dag op 10 september start 113 in de week voorafgaand een landelijke campagne. Ook wij sluiten als Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg hierbij aan. Samen met gemeente Weert en Roermond adopteren we een bankje om het gesprek te voeren over het belang van praten over zelfmoord en het taboe te doorbreken. Ook gaan we fietsen in Weert en in Roermond langs vindplekken van mannen van middelbare leeftijd, een belangrijke risicogroep als het gaat om zelfmoord(gedachten). Volg ons. Meer informatie volgt op korte termijn.