Heb je nu hulp nodig? Je kunt anoniem bellen of chatten met 113. De hulplijnen zijn 24/7 geopend. Klik hier voor meer informatie.

Nieuws

5 september 2023

Hoe meer ik erover sprak, hoe meer ruimte ik kreeg

Aan het woord is Kevin Janssen. Door misbruik in zijn jeugd kampte hij lange tijd met donkere gedachten. Inmiddels heeft Kevin geleerd om over zijn gevoelens te praten en zichzelf te accepteren. ‘Om misbruik tegen te gaan is het belangrijk dat we niet meer wegkijken maar het gesprek in alle openheid voeren, hoe moeilijk en pijnlijk dat vaak ook is.’ In zijn ontroerende en krachtige verhaal neemt Kevin ons mee in wat hem heeft geholpen in zijn weg naar herstel.

 

Het interview met Kevin maakt deel uit van onze campagne om mannen aan te sporen om te praten over hun gevoelens en problemen. Het aantal suïcides is onder mannen twee keer zo hoog dan onder de vrouwen. Dit heeft waarschijnlijk ermee te maken dat mannen niet of moeilijker praten over hun emoties.

Lees het interview met Kevin via deze link.

31 augustus 2023

Jan Mokkestorm prijs

Op 7 september aanstaande, in de Wereld Suïcide Preventie Week, wordt de Jan Mokkestorm prijs uitgereikt door 113 Zelfmoordpreventie: een aanmoedigingsprijs voor een praktijkvoorbeeld dat heeft bijgedragen aan het terugdringen van zelfdoding in Nederland.

Met trots kunnen we laten weten dat we als Actienetwerk Zelfmoordpreventie ML tot de voorlaatste ronde zijn gekomen met 6 genomineerden. Volgens de jury is onze nominatie te danken aan de netwerkfunctie die sterk terug te vinden is in onze visie en aanpak.

Uit de 6 genomineerden is inmiddels een top 3 geselecteerd waar we helaas niet bijhoren. Maar we zijn trots op het behaalde resultaat dat een erkenning is voor ons netwerk.

We wensen de deelnemers in de laatste ronde veel succes!

30 augustus 2023

Suicidepreventie en schuldenproblematiek

Op maandag 4 september van 15.00-16.00 organiseert 113 Zelfmoordpreventie een (gratis) webinar over suïcidepreventie en schuldenproblematiek.

De opzet is om vanuit het gesprek met 2 ervaringsdeskundigen, 2 professionals en vanuit onderzoek van 113 meer kennis op te doen.

Aanmelden is nog mogelijk via deze link.

 

6 juli 2023

In gesprek met Marina

In Delen lucht op! zijn we in gesprek met Marina, overlever van suïcide en ervaringsdeler. Zij zet zich in om openheid te creëren over zelfdoding.

‘Het is belangrijk dat wanneer je ergens mee zit en je denkt dat je er alleen mee loopt, om een veilige omgeving te zoeken waarin je over je gedachten kunt praten. Erover durven praten geeft openheid. Het zorgt ervoor dat je je gedachten een plekje kunt geven en je kunt er weer anders naar leren kijken.’

12 juni 2023

In gesprek met Myranda

Enige tijd geleden waren wij in gesprek met Myranda die haar broer verloor als gevolg van zelfdoding. Ze was bereid met ons te delen wat haar heeft geholpen. Het is een mooi en ontroerend gesprek geworden. ‘Ik ben heel veel gaan praten, met collega’s, vrienden en familie. Ik ben ook zelf veel het gesprek aangegaan waardoor de drempel bij hen lager lag om aan mij te vragen hoe het gaat.’

25 mei 2023

In gesprek met Linda

In onze campagne ‘Delen lucht op!’ deelt Linda, ervaringsdeskundige, haar ervaringen. ‘Als een ander kan verdragen wat ik aan het delen ben, dus niet met oplossingen komt, niet in de paniek schiet en niet het overzicht verliest, dan durf ik te delen en kan het voor mij heel veel ruimte geven en opluchten.’

 

23 mei 2023

Confronterende cijfers van CBS rondom zelfdoding in het afgelopen jaar

Rekening houdend met de bevolkingsgroei en de vergrijzing blijft het aantal zelfdodingen per 1.000 inwoners sinds 2018 stabiel. Zelfdoding is echter de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tot 30 jaar.

Alleen samen maken we het verschil. Want zelfmoordpreventie doen we samen!

 

Vermoed je dat het niet goed met iemand gaat? Begin het gesprek. Dat is spannend maar iedereen kan het leren. Via de website van 113 Zelfmoordpreventie kun je de gratis online training volgen op www.vraagmaar.nl

Via 113 kun je ook 24/7 anoniem praten over zelfdoding. Chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

 

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/19/1-916-zelfdodingen-in-2022-54-meer-dan-in-2021#:~:text=1%20916%20zelfdodingen%20in%202022%2C%2054%20meer%20dan%20in%202021

22 mei 2023

Kom je ook naar de theatervoorstelling ‘Ik blijf bij je’?

‘Ik blijf bij je’ is een toneelversie van de succesvolle autobiografie van Abbie Chalgoum. Het is een emotioneel en ontroerend verhaal van een man die zijn leven lang vecht om erbij te horen en gezien te worden zoals hij is.
 
De toneelversie ‘Ik blijf bij je’ vindt plaats op:
dinsdag 13 juni
ECI Cultuurfabriek in Roermond
13.30 – 16.30 uur.

Na afloop is er gelegenheid om nog even door te praten met Abbie Chalgoum. Deelname is gratis.

Geïnteresseerd?
Je kunt je aanmelden via deze link.
Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt.

De theatervoorstelling ‘Ik blijf bij je’ wordt aangeboden door het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg in samenwerking met Toneelgroep Maastricht en ECI cultuurfabriek in Roermond.
 

1 mei 2023

In gesprek met Sjannie

Onze campagne Delen lucht op! gaat door. In de komende maanden posten we weer vier nieuwe filmpjes waarin ervaringsdeskundigen en naasten vertellen wat hen heeft geholpen in hun weg naar herstel. Deze keer zijn we in gesprek met Sjannie. In 2020 koos de vader van haar kinderen voor zijn dood.

‘Nu ik 2,5 jaar verder ben, heb ik gemerkt dat het vooral belangrijk is om te kijken naar jezelf. Je krijgt veel goed bedoelde adviezen die ik met dank heb aangenomen. Maar het gaat erom: Wat heb ik en mijn gezin nodig? Voor ons is dat rust, even geen verplichtingen. Niet alles moet.’

20 april 2023

Als het misgaat pagina 1
Als het misgaat pagina 2

Als het echt misgaat, heb ik een vangnet

Twee weken geleden zijn wij gestart met onze campagne om mannen aan te sporen om te praten over hun gevoelens en problemen. Het aantal fatale suïcides is onder mannen twee keer zo hoog dan onder de vrouwen. Dit heeft waarschijnlijk ermee te maken dat mannen niet of moeilijker praten over hun emoties.
In het eerste interview vertelde Abbie Chalgoum, hoe delen hem heeft geholpen in zijn weg naar herstel.
In het tweede interview in deze reeks zijn we in gesprek met Stephan Hermsen, directeur van Provico.

‘Ik heb regelmatig donkere periodes. Ze horen bij wie ik ben. Maar inmiddels weet ik hoe ik ermee om moet gaan. Ik ben niet meer bezig met me niet slecht te voelen maar accepteer nu dat het zo is en praat erover. Praten over iets wat moeilijk is en misschien niet zomaar valt op te lossen, is lastig. Wees eerlijk als het niet goed met je gaat. Maak het bespreekbaar.’

Klik hier om het interview te downloaden.

 

 

6 april 2023

We moeten leren praten!

Jaarlijks sterven er twee keer zoveel mannen aan zelfdoding dan vrouwen. Vrouwen praten over het algemeen gemakkelijker over hun zorgen en gevoelens. Praten helpt. Delen lucht op. Daarom starten we vandaag een campagne waarmee we mannen willen aansporen om te praten over hun gevoelens en problemen.

In het eerste interview vertelt Abbie Chalgoum, auteur van het boek ‘Ik blijf bij je’, zijn verhaal. Op 32-jarige leeftijd deed hij een poging om uit het leven te stappen waaraan hij ternauwernood ontsnapte. ‘Ik wilde niet dood maar wist niet meer hoe ik moest leven.’ Inmiddels heeft hij het tot zijn missie gemaakt om het taboe op zelfmoord te doorbreken en mensen aan te zetten om te praten.

‘Ik wil laten zien dat iedereen de stap kan zetten. Vind iemand met wie je kunt praten. Voor veel mensen, ook met name mannen, is het moeilijk om kwetsbaar te zijn. Maar het is juist heel sterk als je dat doet.’

Klik hier om het interview te downloaden.

 

13 maart 2023

Routekaart Zelfmoordpreventie

Het Actienetwerk Zelfmoordpreventie ML heeft een ‘routekaart’ gemaakt ‘Hoe help je iemand die aan zelfmoord denkt?’. Deze routekaart ondersteunt professionals en vrijwilligers in het contact met mensen die mogelijk gedachten hebben aan zelfdoding.

Op de voorkant worden de stappen van de ‘route’ toegelicht: ‘herken de signalen’, ‘stel dé vraag’, ‘luister, toon begrip en vraag door’ én ‘zoek samen hulp’.

Op de achterkant staan do’s en don’ts in gesprek, voorbeeld vragen en informatie over instanties die kunnen helpen. 

Klik hier om de routekaart te downloaden.

Wil je de routekaart gedrukt ontvangen. Neem contact op met fbeijers@metggz.nl

 

23 januari 2023

Netwerkbijeenkomst: 2 maart

Hoe zet jij je in voor zelfmoordpreventie? En hoe kunnen we elkaar als samenwerkingspartners hierin versterken?

Dat is het thema van onze netwerkbijeenkomst op donderdag 2 maart aanstaande. Het programma is informatief en vooral interactief en wordt op een leuke en verrassende manier ondersteund door het Helder Theater. Aan het einde van de bijeenkomst verwachten we dat iedere deelnemer kan zeggen: Samen maken we ons sterk voor zelfmoordpreventie in Midden-Limburg. Ik doe mee!

Jij bent er toch ook bij?

Praktische informatie:
Donderdag 2 maart
Het college Weert, Parklaan 1A, 6006 NT Weert
16.00 – 19.30 uur: inloop vanaf 15.30 uur.

29 november 2022

In gesprek met Angelique

In dit tweede filmpje in onze campagne Delen lucht op! zijn we in gesprek met ervaringswerker Angelique: Door er over te praten, door te vragen en vooral te luisteren, kan ik zelf woorden geven aan wat er in mijn hoofd allemaal rondspookt en kan ik zelf kijken naar oplossingen. Delen lucht op!

19 november 2022

Campagne 'Delen lucht op' van start

Als je met me praat, kan ik delen hoe het écht met me gaat

 

In onze samenleving rust er nog steeds een taboe op praten over het thema zelfdoding. Praten hierover is vaak moeilijk en confronterend. Terwijl praten juist het verschil kan maken! Daarom slaan wij samen met Sharepower (linken) de handen in elkaar om het taboe op praten over zelfdoding te doorbreken.

Met de campagne ‘Delen lucht op!’ brengen wij de komende weken het belang van praten over de gedachte over zelfdoding onder de aandacht.  De campagne start op zaterdag 19 november met de lancering van een filmpje uit een reeks van vijf. Tot aan de kerst brengen we vervolgens elke week een filmpje naar buiten met ervaringsverhalen. Ook een professional komt aan het woord.

 

In ‘Delen lucht op!’ vertellen ervaringsdeskundigen en een naaste wat hen heeft geholpen in hun eigen herstel. Vragen hoe het echt met iemand gaat, helpt. Delen lucht op! Het zorgt ervoor dat we elkaar begrijpen en het kan een stap zijn naar de juiste hulp.  Vandaag, op de Internationale Dag voor de Nabestaanden van zelfdoding, neemt Greet Noorda ons als eerste mee in haar verhaal. Vier jaar geleden verloor ze haar man Jos door zelfdoding.

 

De campagne ‘Delen lucht op!’ is een samenwerking van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg met Sharepower. Beide zetten we erop in om taboes en vooroordelen in de samenleving te doorbreken. SharePower heeft als doel om de positie van vrouwen in Limburg te versterken. Het Actienetwerk Zelfmoordpreventie zet zich in om het aantal zelfdodingen in Midden-Limburg terug te brengen.

30 september 2022

Een mooie terugblik

Een mooie terugblik op onze activiteiten in Roermond in het kader van Wereld Suicide Preventie Dag in september. 113 Zelfmoordpreventie organiseerde in die week een landelijke roadtrip en was in Roermond aanwezig. Zij maakten een compilatie van de ingebruikneming van het suicidepreventiebankje op het Munsterplein en van onze fietstocht langs verschillende partners om suicide bespreekbaar te maken. 

13 september 2022

Bestel onze poster 'Praten lucht op!'​

Tijdens onze roadtrip afgelopen week deelden we op verschillende locaties onze posters uit. Vanaf nu zijn ze ook te bestellen voor uw locatie! Dat kan heel eenvoudig door even een mailtje te sturen naar: Fien Beijers, fbeijers@metggz.nl

8 september 2022

Roadtrip Roermond

Na Weert was Roermond aan de beurt. Ook hier onthulde twee ervaringsdeskundige samen met de wethouder Marianne Smitsmans een suicidepreventie-bankje.

Vervolgens gingen we ook hier de fiets op om aandacht te vragen voor dit belangrijke thema. Ook de landelijke Roadtrip ‘Suicidepreventie’ van 113 online sloot hierbij aan.

Onze eerste stop was het Laurentius ziekenhuis waar een intentieverklaring getekend werd om onderdeel te worden van het 113 netwerk ziekenhuizen.

Verder ging de tocht langs de Voedselbank, Sportservice Roermond en JSP+, waar rustig nagepraat kon worden.

Zowel 1Limburg als L1 besteedde aandacht aan ons initiatief. Bekijk de links voor beide items:

1Limburg: ‘Roermond staat stil bij Wereld Suicidepreventiedag’

L1: ‘Zelfmoordpreventie is nog steeds hard nodig’

7 september 2022

Roadtrip Weert

Vandaag waren we in Weert om aandacht te vragen voor zelfmoordpreventie. Wethouder Ferriere voerde het gesprek met twee ervaringsdeskundigen over het belang van praten over dit onderwerp. Vervolgens onthulden ze samen een  suicidepreventie-bankje van de 1KZ1EJ3-campagne van 113 online. Op het bankje bevindt zich een plaquette met de tekst: ‘Een goede gesprek begint met iemand écht zien.’ Ook staat op de plaque een QR code die leidt naar de campagnepagina waar je een gratis een korte online training kunt doen om te leren hoe het gesprek over zelfdoding te voeren.  

Vervolgens begonnen we aan onze fietstocht door de stad.  De politie van Weert sloot met een grote groep aan. We bezochten verschillende locaties in Weert en deelden informatiepakketten uit. 

Het werd een mooi, verbindende dag waarop kwetsbare gesprekken plaatsvonden. 

Weert de Gekste maakte een mooi item over ons initiatief. Bekijk hier de video:

Weert de Gekste: ‘1KZ1EJ3-bankje in Weert moet praten over zelfdoding stimuleren’

 

15 augustus 2022

Start met praten!

Twee weken geleden hebben wij als Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg onze eigen kanalen geintroduceerd: een Linkedin-, Facebook- en webpagina. Met trots zien we dat het bereik op onze pagina’s groeit. In twee weken hebben we alleen al op Linkedin meer dan 220 volgers erbij gekregen. Ook ons logo en kleurgebruik geven veel positieve reacties. Leuk om te vermelden dat onze huisstijl en pagina’s zijn ontworpen door ervaringsdeskundige Mirte Sonntag van Studio Zondag. Vanuit haar ervaring en kennis met het thema Zelfdoding geeft zij ons waardevolle input waardoor we onze communicatie nog gerichter kunnen inzetten. Maak kennis met Mirte Sonntag en haar drive om met ons mee te denken en te doen.

‘Sinds een aantal jaren zet ik mij actief in voor een meer gelijkwaardige maatschappij waarbinnen iedereen mee mag doen, ook mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit deed ik als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma en als hoofdredacteur van Tzitzo magazine.

Er bestaat veel onwetendheid en er zijn veel misvattingen over mentale gezondheid, net als over suïcide. Dat zorgt ervoor dat veel mensen zich schamen voor hun mentale problemen en zeker voor hun suïcidale gedachten. Dat leidt er weer toe dat ze er niet over durven te praten.

Toch is dat praten nu net wat levensreddend kan zijn en daar zijn anderen bij nodig. Daarom ook mijn uitnodiging aan iedereen: laten we wat meer naar elkaar omkijken, laten we weer delen hoe het écht met ons gaat. Stop met oordelen, start met praten! Maak vandaag het verschil.’

7 en 8 september fietsen we samen door Weert en Roermond om meer aandacht te vragen voor zelfmoordpreventie. Ik fiets mee! Jij ook? Hoe meer mensen hoe groter de impact! Meld je aan via communicatie@metggz.nl

3 augustus 2022

Fiets mee! Samen tegen suicide.​

Op 10 september vindt de Wereld Suïcidepreventiedag plaats. Dit jaar gaan we in de week voorafgaand verschillende activiteiten organiseren om aandacht te vragen voor zelfmoordpreventie. Onze activiteiten richten zich met name op mannen van middelbare leeftijd, aangezien zij de grootste risicogroep vertegenwoordigen.

Zowel in Weert als in Roermond gaan we een suïcidepreventie-bankje onthullen met behulp van de wethouder en een ervaringsdeskundige. Aansluitend gaan we in Weert en in Roermond met zoveel mogelijk betrokkenen (ervaringsdeskundigen, naasten, vrijwilligers en professionals) fietsen langs plekken waar mannen van middelbare leeftijd komen. Doe je mee? Meld je aan via communicatie@metggz.nl

2 augustus 2022

Het belang van praten!

Een treffend filmpje dat het belang van praten en delen laat zien. Een filmpje dat echt raakt.

UFC fighter Paddy Pimblet: “I”d rather have a mate cry on my shoulder, than go to his funeral next week…. so men, start talking”
Paddy ’the Baddy’

1 augustus 2022

Onthulling 'suicidepreventie-bankje'

In het kader van de Wereld Suicide Preventie Dag op 10 september start 113 in de week voorafgaand een landelijke campagne. Ook wij sluiten als Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg hierbij aan. Samen met gemeente Weert en Roermond adopteren we een bankje om het gesprek te voeren over het belang van praten over zelfmoord en het taboe te doorbreken. Ook gaan we fietsen in Weert en in Roermond langs vindplekken van mannen van middelbare leeftijd, een belangrijke risicogroep als het gaat om zelfmoord(gedachten). Volg ons. Meer informatie volgt op korte termijn.